Babiš ve svých novinách polemizuje s názorem Hospodářské komory na elektronická kontrolní hlášení

04.09.2014 10:26

S nesouhlasným stanoviskem Hospodářské komory k plánovanému zavedení elektronického kontrolního hlášení, které má napomoci lepšímu výběru daně z přidané hodnoty (DPH), polemizuje na komentářové stránce Lidových novin ministr financí Andrej Babiš. Podle jeho názoru by zavedení elektronického hlášení přispělo k lepšímu výběru DPH, což by mohlo přispět k pozdějšímu snížení daňové zátěže.

Babiš ve svých novinách polemizuje s názorem Hospodářské komory na elektronická kontrolní hlášení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Babiš v prvé řadě argumentuje tím, že DPH je důležitá daň, protože její výnos přesahuje výnos daně z příjmů právnických i fyzických osob a všech majetkových daní dohromady. Jenže státu se nedaří vybírat DPH v řádu miliard korun.

Podle ministra financí se DPH krade na výstupu. „Ti, kteří by daň odvádět měli, ji prostě neodvedou,“ uvedl s tím, že se krade i na vstupu. „Řetězce společností si přeprodávají zboží, DPH nezaplatí, ale žádají po státu vrácení daně, která nebyla nikdy odvedena,“ vysvětlil.

Když to nezměníme, chytrým lumpům budeme dál neoprávněně vyplácet miliardy

Ironicky k tomu podotýká, že můžeme zachovat současný stav, protože DPH se přece kradla vždycky, tak proč to měnit. „Občas chytíme pár hloupých lumpů. Chytřejším lumpům neoprávněně vyplatíme miliardy,“ poznamenal s tím, že když nebudou vybrané daně stačit, tak je prostě možné je zvýšit. Vyšší daň se zaměstnancům srazí přímo z jejich platů. „Je to z minulosti dobře vyzkoušené,“ pokračoval Babiš v ironickém duchu s nepřímou narážkou na předchozí vlády.

Ministr uvádí, že daně mohou být nízké pouze tehdy, pokud je platí všichni. Proto je nutné lumpům zkomplikovat život tím, že se zavede elektronické hlášení zdanitelných plnění mezi plátci DPH. „Pomůže to daňové správě chytit lumpy a v konečném důsledku zjednoduší život statisícům plátců DPH,“ uvedl Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…