Babiš vrací úder Sobotkovi: Analfabeti pod Špidlou. Premiér tomu nerozumí, nikdy nepracoval, maximálně u kmotra Pokorného

27.04.2017 17:22

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se rozhodl zareagovat na tiskovou konferenci premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Šéf hnutí ANO vrátil předsedovi vlády úder. Sázel Sobotkovi ránu za ranou. Napřed se ovšem skryl mezi krabice.

Babiš vrací úder Sobotkovi: Analfabeti pod Špidlou. Premiér tomu nerozumí, nikdy nepracoval, maximálně u kmotra Pokorného
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL se zase jednou otřásá v základech. Dvě největší koaliční strany – sociální demokracie a ANO Andreje Babiše – si jdou tvrdě po krku. Sobotka uspořádal mimořádnou tiskovou konferenci, na které znovu vyzval Babiše, aby srozumitelně vysvětlil svou kauzu s dluhopisy od firmy Agrofert za miliardu a půl, aby vysvětlil, zda se náhodou nečestně nevyhnul placení daní.

Babiš si demonstrativně sbalil své věci na ministerstvu financí, posadil se mezi krabice a poslal všem lidem v Česku vzkaz přes sociální síť Twitter. „Bude mi to moc líto, mám tady spoustu práce, kterou jsem chtěl dokončit, ale pokud se pan premiér rozhodne mě odvolat, jsem připraven,“ napsal šéf hnutí ANO.

O pár hodin později uspořádal tiskovou konferenci, na které zareagoval na Sobotkovu výzvu, že míč leží na straně českého miliardáře.

„Já se chci v první řadě omluvit, že jdu pozdě, ale my jsme žádnou tiskovou konferenci nesvolávali. Vy jste všichni volali, že chcete reakci. Tak jsme tady,“ začal zvolna Babiš. Pak ovšem spustil těžkou kanonádu.

„Já bych začal tím, že nechápu, proč tady pan premiér vytváří dojem určité krize. Nechápu taky, proč vystupuje dnes,“ ohradil se Babiš. „Pro mě by mělo logiku, kdyby pan premiér počkal, až to vysvětlím. Já samozřejmě odmítám to, co si sněmovna dovolila vůči mé osobě. Považuji za skandální, že mi tam tehdy nedovolili vystoupit, i když to pan Faltýnek žádal. Ale to je snaha pana premiéra udržovat v chodu kampaň proti mně. Je to společná kampaň pana Sobotky a pana Kalouska,“ znovu a znovu pálil do premiéra Babiš.

SLEDUJTE PLTV: Těžká palba před kamerou PL. Po Kalouskovi nastoupil Faltýnek: Sobotka nikdy nepracoval, nikdy nežil reálný život, nikdy...

 

„Já rozumím tomu, že je ČSSD nervózní, a mně je to velice líto, ale za mnou chodili lobbisti a mě vyzývali, abych jednal o vládě s Michalem Haškem, ale já jsem tehdy řekl ne, protože v byznysu všechno funguje na podání ruky, ne jako v politice, kde dochází k podrazům. A dnes na mě pan Sobotka útočí, po třech a půl roku vlády. Ale současně tady říká, že vládneme dobře a že se nám daří vybírat daně. Ale kdo vybírá ty daně?“ ptal se Babiš v narážce na svou osobu.

My tady máme soud s OKD

Podle jeho názoru se teď odehrává politický boj, v jehož pozadí stojí i Miroslav Kalousek (TOP 09), ale tato vláda funguje dobře. Posléze Babiš poukázal na kauzu OKD.

„My máme soud s OKD, ale o tom se moc nemluví. Pan premiér je předvolán jako svědek, žalovaní jsou ti znalci, ale kteří politici to rozhodovali?“ ptal se Babiš v narážce na Sobotku. „My tady máme taky kauzu s poradkyní JP Morgan, která panu premiérovi radila, a najednou z toho vypadlo 14 miliard,“ pálil do premiéra Babiš. ČSSD prý zjistila, že s ANO se nebudou dělat dohody, a sociálním demokratům se to nelíbí.

„Prosím vás, ti ekonomičtí analfabeti, kteří sedí na Úřadu vlády pod panem Špidlou, tak já jsem jasně řekl, že ten přebytek se jasně použije na snížení dluhu. A oni by je stále chtěli dát někde bokem,“ odbočil ministr financí najednou od tématu.  

Posléze se ale vrátil k problémům s dluhopisy. V Deníku se objevilo několik otázek a podle Babiše to jsou otázky, které byly vytvořeny bez znalosti věci.

Sobotka tomu nerozumí, protože nikdy nepracoval

„Mně to připomíná analytickou zprávu podsvětí, kterou vyrobili před privatizací Unipetrolu, nebudu nikoho z podsvětí jmenovat. Tohle většinou vyrobili bývalí novináři Mafry a podle mě je to prostě další kampaň. První kampaň byla kampaň StB, kterou jsem jasně vyhrál, a pak tady bylo Čapí hnízdo a další. Samé lži,“ zuřil dál.  

„Nejdřív ta zhrzená novinářka si vymýšlí samé lži, a když to vyvracím, tak přijdou další lži. Já jako jediný politik za dvacet let jsem tu zveřejnil, kolik jsem vydělal. Vyzval jsem pány Sobotku, Kalouska a další, ať to taky zveřejní, ať se ukáže, kolik vydělali a kde bydlí, aspoň někteří,“ uvedl Babiš.

„Já nechápu, proč pan premiér den před termínem svolává tiskovou konferenci. Já nechápu, proč to pan premiér dělá, jestli mu to třeba radí jeho ekonomičtí poradci. A kdo byl ten Agrofert? Já jsem to vymyslel, já jsem vybudoval Agrofert. A dnes podsouvat lidem, že já jsem neměl peníze, to jsou nesmysly. Říkají to ekonomičtí diletanti a pan premiér tomu nerozumí. Nerozumí tomu, protože v podstatě nikdy nepracoval, maximálně jako koncipient u svého kmotra pana Pokorného,“ nešetřil Babiš předsedu vlády. Kdyby Sobotka pracoval, tak by podle Babiše věděl, jak se tu platí daně a že je platil i Babiš.

Sám si prý nezvykl na podrazy a lži v politice. „Člověk z toho občas zvrací,“ prohlásil znovu Babiš. Protože si na to doposud nezvykl, je připraven vyrazit za prezidentem Milošem Zemanem a zeptat se ho, co si o tom myslí, neb to je zkušený politický matador.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

13:31 Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

Sociální situace je v Německu čím dál více napjatější. Protesty se začínají objevovat už i v malých …