Babiš vstoupil do politiky neobyčejně razantně, ocenil lidovec. Sobotka by měl ctít pravidla

28.03.2014 22:31

Mezi předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) vzplál další spor. Předseda vlády je přesvědčen, že by Babiš měl ukončit své podnikatelské aktivity, protože v některých záležitostech může narazit na střet zájmů. Babiš ale Sobotkovi rychle úder vrátil. Jak se na tuto koaliční půtku dívá třetí vládní strana KDU-ČSL? V pátečních Událostech, komentářích České televize na toto téma hovořil místopředseda Poslanecké sněmovny a KDU-ČSL Jan Bartošek.

Babiš vstoupil do politiky neobyčejně razantně, ocenil lidovec. Sobotka by měl ctít pravidla
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL pro sociální politiku

Ten hned na úvod poznamenal, že Babiš ve své politické pozici neporušuje zákony České republiky a je třeba to respektovat. „Kdybych já byl v pozici Andreje Babiše, tak bych skutečně zvažoval, jestli povedu tak velký holding, jako je jeho firma, nebo jestli se budu plně věnovat politice,“ uvedl Bartošek. Následně ale znovu odkázal na fakt, že Česká republika je právním státem a tak je k tomu třeba přistupovat. Zákon totiž střet zájmů ošetřuje.

Budou předčasné volby? Podle Bartoška by Česku neprospěly

Bartošek má navíc za to, že české občany trápí daleko jiné věci, než je podnikání Andreje Babiše. Lidi se zajímají spíše o to, zda budou mít práci nebo v jakém prostředí žijí.

Sám Babiš na Sobotkova slova zareagoval tvrzením, že Sobotka šel hned po škole do politiky, zatímco on podnikal. Ale v lednu se z podnikání stáhnul v souladu se zákonem, firmu pouze vlastní, a nyní pracuje ve prospěch celého Česka. A pokud s tím má premiér Sobotka problém, lze ho vyřešit třeba i skrze vyhlášení předčasných voleb. Bartošek ale tento krok nepovažuje za dobrý pro stabilitu republiky. Zároveň ocenil, s jakou razancí vstoupil Babiš do úřadu a zaměřil se např. na vybírání daní.

„Koaliční smlouva má určitá pravidla, jak se mají řešit spory, a podle toho se budou řešit. Jestliže tu potřebu bude mít ČSSD, nechť svolá jednání, ale znovu se vracím k tomu, že je třeba ctít zákon," uzavřel Bartošek.

Ve studiu také zaznělo, že k debatě byli přizváni i členové ČSSD, ale nikdo z nich si neudělal čas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…