Babiš vybral nového dozorce nad hazardem. Našel jej na Úřadu vlády

28.02.2014 17:34

Novým šéfem Státního dozoru nad sázkovými hrami a loteriemi se stane od pondělí Karel Blaha, který dosud působil na Úřadu vlády v sekci legislativní rady. Informuje o tom server Lidovky.cz. Ve funkci nahradí Jana Řeholu, kterého ve středu odvolal ministr financí Andrej Babiš.

Babiš vybral nového dozorce nad hazardem. Našel jej na Úřadu vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Herna, ilustrační foto

Blahovým nejbližším úkolem bude podle serveru urychlit proces rušení licencí pro videoterminály. Ministr financí Andrej Babiš ve středu zkrátil lhůtu pro povolení herních zařízení, od prvního března je bude ministerstvo povolovat pouze na jeden rok místo dosavadních tří. Týká se to hlavně právě interaktivních videoloterijních terminálů.

Elektronická ruleta a internetové kurzové sázky

„Pan Blaha je specialistou na posuzování dopadu legislativy, a proto je podle mě tím správným odborníkem, který má připravovat nový loterijní zákon. Bude schopen jej posoudit ve všech aspektech včetně sociálních," řekl serveru náměstek ministra financí pro oblast hazardu a hospodaření se státním majetkem Ondřej Závodský. Nový loterijní zákon má být připraven tak, aby mohl nabýt účinnosti od 1. ledna roku 2016.

Herních automatů a videoterminálů ministerstvo po celé ČR k 31. prosinci 2013 evidovalo celkem 61.026. To je zhruba o sedm procent méně než o rok dříve. V roce 2012 provozovalo výherní hrací přístroje povolované obcemi 340 provozovatelů. Hry povolované Ministerstvem financí provozovalo 109 provozovatelů.

Do technických her, kam Ministerstvo financí řadí právě interaktivní videoloterijní terminály, ale také například elektromechanickou ruletu, internetové kurzové sázky či lokální loterijní systémy, gambleři každoročně vhazovali stále více peněz. Zatímco v roce 2008 v nich prosázeli necelých 36 miliard korun, v roce 2012 to už bylo takřka 88 miliard. Vložené částky v roce 2012 meziročně vzrostly o 14,4 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…