Babiš vyhrál, protože lidi naštvaly Julínkovy poplatky u doktora, píše sociolog

30.03.2017 6:51

Sociolog Petr Hampl, vytrvale bojující např. kvůli islámu, odmítl myšlenku, že by šéf hnutí Andrej Babiš v roce 2013 skoro vyhrál volby jen proto, že rozdával koblihy. Není to prý tak, že se Češi dají utáhnout na pečenou koblihu. To prý tvrdí jen současné politické elity, protože se Babiše bojí a chtějí se utvrdit v pocitu vlastní důležitosti. Hampl předložil svůj vlastní pohled na to, proč Babiš uspěl.

Babiš vyhrál, protože lidi naštvaly Julínkovy poplatky u doktora, píše sociolog
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Hampl

Andreji Babišovi nezajistily úspěch koblihy, které před minulými volbami rozdával všude, kde mohl. To je jen myšlenková zkratka, ke které se podle Petra Hampla uchylují politické elity, aby se utvrdily v pocitu vlastní důležitosti. Sociolog je přesvědčen, že Babišův úspěch má kořeny jinde – v mnohokrát probíraném třicetikorunovém poplatku u lékaře.

„Ten příběh začal už v roce 2008, kdy česká vláda zavedla třicetikorunový regulační poplatek za ošetření u lékaře. Opatření rozumné, nicméně nikdo se jej nenamáhal lidem pořádně vysvětlit. Velcí mužové rozhodují a plebs má přece být zticha. Kdo nedokáže pochopit naši genialitu, ať se neplete do našeho vládnutí. Jenže při pohledu zezdola to působilo trochu jinak. Tiskem probíhala jedna zpráva o velké rozkrádačce za druhou, politická třída předváděla okázalé bohatství, normálním obyvatelům se dařilo mizerně… A za téhle situace vláda zavedla daň z nemoci. Těžko si představit horší projev arogance vládnoucí vrstvy,“ píše Hampl.

Celý text naleznete zde.

Podle sociologa za tuto daň lidé nic nedostali, pokud tedy nepočítáme více peněz pro zdravotnictví. Doktoři nebyli milejší, čekací lhůty u lékařů se nezkrátily. A lidé se naštvali.

Této naštvanosti dokázal mistrně využít právě Babiš, který přišel mezi lidi a řekl: já jsem jiný než ti tradiční politici, já budu stát řídit efektivně jako firmu. A občané podle Hampla stáli o někoho, kdo těm „tradičním politikům“ obrazně řečeno „napráská“.  Pověstná kobliha už podle Hampla byla jen třešničkou na dortu, která měla voličům ukázat, že Babiš je tak trochu jako oni, lidový miliardář, který peče koblihy. A co je na tom špatného, koblihy přece chutnají kdekomu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…