Babiš vypouští nepravdy, tepe ho zástupce šéfredaktora LN

30.12.2013 10:48

Zatím se mluví… Říká se… Zlé jazyky tvrdí… Spekuluje se… Slyšel jsem, že…Podobných oblíbených formulací, jak dostat ven nějakou informaci, kterou nelze ověřit, existují mraky. Je to velmi bezpečný a zároveň velmi efektivní způsob. Píše zástupce šéfredaktora Lidových novin Jan Dražan v komentáři s názvem Zlaté pravidlo.

Babiš vypouští nepravdy, tepe ho zástupce šéfredaktora LN
Foto: Daniela Černá
Popisek: Andrej Babiš hovořil se studenty Moravské vysoké školy v Olomouci

To jsou formulace, které do médií pomáhají domněnkám, polopravdám a vůbec neověřeným informacím. Podle Dražana šířit takové informace není těžké, a to ať už jde o novináře nebo politiky. „Tam, kde si nevystačíme s fakty, upínáme se k berličkám,“ napsal.

Jako příklad neověřených informací uvádí Dražan nedávný text vlivného politika Andreje Babiše. Ten napsal v blogu nepolitika na serveru iDnes.cz toto: „Už na jaře chce spustit bývalý šéfredaktor Lidových novin Dalibor Balšínek internetový deník Echo24.cz, do kterého přijde i jeho bývalá kolegyně Zlámalová. Předpokládám, že se na tento deník novináři nesloží, ale že jeho provoz bude někdo platit. Zatím se mluví o bývalém šéfovi ČEZ (a zároveň Škody Holding, které ČEZ zadával zakázky) a toskánském výletníkovi Martinu Romanovi. U něj ale střet zájmů nelze předpokládat, ten se automaticky předpokládá jen u Babiše.“ Napsal šéf hnutí ANO. Formulace „zatím se mluví“ je podle Dražana právě ona berlička, kterou se na veřejnost dostávají neověřené informace.

Co nechceš, aby ti jiní činili....

V komentáři Lidových novin zástupce šéfredaktora jednak tuto informaci uvádí na pravou míru, když píše: „S internetovým deníkem Echo24.cz, který chce bývalý šéfredaktor LN Dalibor Balšínek na jaře spustit, nemá bývalý šéf ČEZ a toskánský výletník nic společného. Z této věty pak logicky vyplývá, že nový projekt platit nebude," napsal Dražan s dodatkem, že právě LN uznávají určité hodnoty a pravdivé informace upřednostňují před informacemi polopravdivými či pololživými.

Jan Dražan pak upozorňuje, že to, že se o něčem mluví, ještě neznamená, že je to pravda. Dále připomíná čtenářům i Andreji Babišovi, co všechno už se o něm říkalo a stále říká špatného, a prý ho to (Babiše) i oprávněně rozčilovalo a nešlo zároveň proti tomu nic dělat.

Zcela na závěr se Jan Balšínek dostává k onomu zlatému pravidlu, když připomíná biblické moudro. „Co nechceš, aby ti jiní činili, nečiň ty jim.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…