Babiš vyrazil podepisovat svou knihu a točit zmrzlinu dětem. Do fronty se mu ale dostal také „provokatér“

30.06.2017 14:25

REPORTÁŽ O čem sním, když náhodou spím. Tato kniha způsobila v pátek dopoledne poprask v dolním centru Liberce. Nebo spíše její autor Andrej Babiš, který seděl u stánku před obchodním domem pekaře a cukráře Bláhy a podepisoval ji spoustě lidí všech generací. Pak točil zmrzlinu školákům i studentům, kteří ji dostali zdarma po předložení vysvědčení, kde převládaly jedničky.

Babiš vyrazil podepisovat svou knihu a točit zmrzlinu dětem. Do fronty se mu ale dostal také „provokatér“
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Andrej Babiš točil zmrzlinu v Liberci

„Doufám, že pan Babiš vyhraje a všechny tam nahoře zavře,“ přála si krvežíznivě žena ve frontě na podpis. Další rozebírali premiéra Sobotku. „Jeho vláda nebyla tak špatná, nevím, co ho napadlo snažit se ji rozbořit. Proč se pouštěl do Babiše? To byl jeho konec,“ komentovali. Obrovský mumraj ohodnotila další žena: „Tohle by měl vidět Kalousek. Jsem zvědavá, kolik lidí by přišlo na něj,“ uvedla pochybovačně.

Ale občas se vyskytl i nějaký kverulant. „Zase slibujete, co nemůžete splnit,“ vykřikl jeden muž. „Ale jdi do prdele,“ obořila se na něj rázná žena. Ještě dále šel liberecký lékař ve svém typickém širáku. Ten si jako „agent provokatér“ stoupl do fronty na podpis Babišovy knihy a suverénně mu předložil k podepsání knihu jinou, silně protibabišovskou, s názvem Selský rozum. Babiš mu ji nepodepsal. Místo toho mu vrazil do rukou tu svoji. Lékař se pak pouštěl do diskuzí s babišovci. „Když vidím, kolik vás tu je, tak musím uznat, že Babiš volby vyhraje. Ale bude to konec demokracie. Jako za komunistů,“ mínil. Rozhořčil tím Babišovu fanynku. „Co to plácáte? Podívejte, jak jsme se měli v minulých letech. Jak nás terorizovali exekutoři, jak jsme se plazili po zemi. Pan Babiš je tu od toho, aby nám bylo líp,“ důrazně se rozhovořila. Umírněnější muž pravil: „Věřím, že líp bude. Ostatně, líp už je teď. Možná, že Babišovi pomohla ekonomická konjunktura, ale je to prostě fakt,“ konstatoval.

Není cílem, aby se stát zbavil lithia

Akci moderoval pekař a cukrář Jiří Bláha, který je jedničkou ANO v Libereckém kraji. Svérázně mu vyjádřila podporu jedna z přítomných. „Budu ho volit. Ať tam nejsou samí debilové,“ objasnila své myšlenkové pochody. Občas do mikrofonu odpověděl na otázku i Andrej Babiš neustále podepisující knihy. Například, jak je to s tím lithiem. „Musí se udělat nějaká studie, i na životní prostředí. Nic ale není zprivatizováno. Ani není cílem, aby se toho stát zbavil. Aspoň já mám takový názor,“ uklidňoval Babiš. Bláha přítomné nabádal ke klidu, že knih je dost. „Pan Babiš je jen jeden, nemůžeme si ho naklonovat,“ zmínil. „To je škoda. A koukejte se vrátit do vlády,“ zazněl povzbuzující výkřik z davu.

Andrej Babiš podepisoval knihu O čem sním. (Foto: Oldřich Szaban)

Na podepisování knihy v Liberci. (Foto: Oldřich Szaban)

Po zhruba hodině se Babiš přesunul ke zmrzlině. Slíbil totiž školákům a studentům, že jim za dobré vysvědčení natočí zmrzlinu. Po krátké instruktáži od zmrzlinářky ji začal točit. „Máš dvojku z češtiny,“ pousmál se nad vysvědčením jedné z dívek. Jinou nabádal: „Hlavně se uč angličtinu. To je základ. Jsi hezká, ostatní už půjde samo,“ říkal usmívající se školačce. Poté se opět musel vrátit k podepisování své knihy, protože zájemců bylo stále dost. Teprve před dvanáctou tuto činnost ukončil a šel s Jiřím Bláhou do jídelny na oběd. Poté ho v Liberci čekal další program s návštěvou některých firem a odpoledne také koncert kapely The Tap Tap před libereckou radnicí.

Za dobré vysvědčení zmrzlinu. Foto: Oldřich Szaban

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…