Babiš vysvětloval novinářům: Pana Navrátila řešíme už delší dobu. Proti odvolání nehlasoval ani jeden ministr

16.12.2019 18:30

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) s prvním vicepremiérem Janem Hamáčkem informovali veřejnost o tom, proč odvolali dosavadního šéfa Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost Dušana Navrátila. Prý nedokázal odpovědět na některé otázky. Kromě toho Babiš mluvil také o boji proti globálnímu oteplování a o střelci v Ostravě, resp. o stanovení dnes k uctění památky těchto obětí.

Babiš vysvětloval novinářům: Pana Navrátila řešíme už delší dobu. Proti odvolání nehlasoval ani jeden ministr
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vládní Superb před Úřadem vlády

Členové kabinetu Andreje Babiše se v tomto roce sešli na jednání vlády naposledy. Ačkoli do konce roku 2019 schází ještě 15 dní, vláda se sejde až po Novém roce, přesněji řečeno na Tři krále, tedy 6. ledna.

V první řadě prý kabinet projednával evropskou agendu a klimatické cíle EU. Babiš připomněl, že se v konečném společném prohlášení o dosažení klimatické neutrální EU objevila také zmínka, že některé země EU využívají jadernou energii, což Babiš interpretoval jako potvrzení práva využít k dosažení klimatické neutrality i jadernou energii. Bez ní podle Babiše Česko cílů EU nedosáhne.

„Taky se nám povedlo prosadit vytvoření mechanismu pro spravedlivou transformaci těch ekonomik, které samozřejmě mají jiný energetický mix než ostatní země. Je tam transformační fond až ve výši 100 miliard eur, které by měly zčásti jít i do našich uhelných regionů,“ prozradil Babiš před kamerami ČT.

Vláda také rozhodla, že 17. prosince Česko uctí památku sedmi obětí střelce  z ostravské nemocnice. K uctění památky těchto obětí se po celé zemi rozezní sirény i zvony. Zároveň bylo rozhodnuto, že pozůstalí dostanou odškodné 200 tisíc každý, ale se stropem na 600 000.

Babiš na tiskové konferenci také informoval, že vláda rozhodla o odvolání ředitele národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost Dušana Navrátila.

„My (premiér Babiš a ministr vnitra Jan Hamáček z ČSSD) oceňujeme jeho zásluhu na zřízení toho úřadu a udržení jeho skvělé pověsti ve světě... nicméně vláda hlasovala jednomyslně, nenašel se jediný ministr, který by měl jiný názor, my to řešíme už delší dobu a podle našeho názoru pan Navrátil nemá dostatečné manažerské schopnosti, aby tento úřad rozvíjel,“ oznámil Babiš.

Obratem zdůraznil, že mu kybernetická bezpečnost Česka leží na srdci, úřad podporuje a v národním investičním plánu se v horizontu třiceti let údajně počítá se 112 miliardami na bezpečnost a digitalizaci. Nového šéfa NÚKIB má vybrat speciální komise o sedmi členech, přičemž dvě místa Babiš nabízí opozici. Pět členů komise už vybrala vláda.

Je si prý vědom toho, že v NÚKIB jsou nízké platy – okolo 52 tisíc korun. Odborníci, kteří pro NÚKIB pracují, si podle předsedy vlády zaslouží více peněz. Zároveň si však nemyslí, že je třeba navyšovat počty zaměstnanců o několik stovek, což prosazoval právě Navrátil.

Hamáček poté potvrdil, že rozhodnutí o odvolání NÚKIB bylo jednomyslné, a to po několika měsících diskusí. Vláda totiž na NÚKIB vznesla několik dotazů, které zůstaly bez odpovědi. Hamáček proto doufá, že po Navrátilovi, který si prý zaslouží ocenění za založení úřadu, přijde někdo, kdo práci úřadu posune dál.   

Babiš také věnoval pozornost svému Národnímu investičnímu plánu, o kterém mluví už řadu let, ale až nyní je oficiálně předložen. „Jde o plán na třicet let. Je to první plán takového rozsahu v historii naší země,“ zdůraznil Babiš.  Předpokládá, že ministři při jednáních o rozpočtu na rok 2021 a na další léta tento plán zohlední. Předseda vlády ho hodlá předložit Evropské unii, aby i v Bruselu věděli, že Česko uvažuje o projektech za 241 miliard eur. Předseda vlády zdůraznil, že jde o velice konkrétní program, který lze využít jako pracovní nástroj pro vládu, hejtmany, primátory i starosty. „Myslím si, že to je skvělý pracovní nástroj nejenom pro mě,“ pravil Babiš.

„Já bych jenom doplnila, že nám to pomůže velmi,“ přihlásila se o slovo ministryně pro místní rozvoj za hnutí ANO Klára Dostálová.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová prozradila, že vláda projednala několik změn zákoníku práce. Ta nejzásadnější změna se prý týká zavedení sdíleného pracovního místa, o které se mohou dělit např. dvě maminky s dětmi nebo maminka se seniorem. Úprava počítá s možností, že by se tito dva lidé mohli zastoupit, když jeden z nich onemocní. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…