Babiš vysvětloval svůj střet zájmů. Použil příklad známého ODSáka a zmínil Kalouskův přesun peněz

14.01.2014 9:06

Svůj pravidelný bilanční „deník nepolitika“ věnoval šéf hnutí ANO Andrej Babiš protentokrát především vysvětlování svého střetu zájmů a spojení s firmou Agrofert. Závěrem vyjádřil radost, že jej v jeho plánech s Ministerstvem financí podpořil i prezident Miloš Zeman.

Babiš vysvětloval svůj střet zájmů. Použil příklad známého ODSáka a zmínil Kalouskův přesun peněz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

„Za trest, že jsem vybudoval Agrofert, mám prý střet zájmů úplně všude,“ komentuje majitel potravinářského impéria a kandidát na ministra financí zájem médií, konkrétně Hospodářských novin, o jeho osobu. Uznává však, že všem šťouralům sám dodal munici svým vystoupením na tiskové konferenci po podpisu koaliční smlouvy.

Celý text Andreje Babiše ZDE.

Tam dlouze hovořil, a dokonce citoval z přinesené studie, o ekologických investicích skupiny Agrofert. Nyní vysvětlil, že záměrem jeho vystoupení bylo vyvrátit námitky některých zelených aktivistů, kteří protestovali proti nominaci Richarda Brabce na životní prostředí se zdůvodněním, že působil jako manažer velké chemičky, která životní prostředí spíše znečišťuje. „Přitom jsem dal příklad, jak průmysl a podnikání funguje se životním prostředím v synergii,“ vysvětloval Babiš, přičemž však uznal, že vzít si za ukázku zrovna vlastní firmu nebylo nejšťastnější.

„Hned jsem dostal mediální `zpucunk`, že dělám Agrofertu na tiskovce reklamu. Tak to se omlouvám, asi jsem to nedomyslel,“ píše v blogu. Následně připouští, že kvůli společnosti Agrofert, kterou vybudoval, skutečně je ve střetu zájmů. „Ale ten střet je transparentní a všem jasný,“ namítá Babiš s tím, že pod drobnohledem, pod jakým je, může jen těžko tento střet nějak zneužít.

„V české politice se tento střet dosud řešil tak, že se dotyčný své firmy naoko zbavil a po vládním angažmá si shodou náhod koupil fotbalovou Slavii,“ poznamenal Babiš s tím, že on touto cestou rozhodně jít nehodlá.

Povšiml si též jedné nápadné změny. Zatímco doposud se vždy všechny machinace odhalovaly až po zdárném dokončení, nyní se ještě před jeho nástupem na ministerstvo spekuluje, že chce pro Agrofert koupit společnost Explosia. Tuto možnost však Babiš s pobavením vyloučil.

„Nevím přesně, co bychom s touto státní firmou dělali, i kdyby na prodej byla,“ ujistil a dodal, že tato firma je těžce ztrátová a doposud přežívá jen proto, že do ní Miroslav Kalousek v loňském roce z veřejných rozpočtů nasypal 250 milionů. „Zasvěcení vědí proč,“ poznamenal k tomu šéf ANO.

Pak se Babiš v blogu vyjádřil ještě k vystoupení prezidenta Zemana, který kritizoval řadu ministrů chystané vlády, jeho samého však mezi těmi, o kterých má pochybnosti, nezmínil. „Pochopil jsem z něj, že jsem jako jeden z mála, ne-li jako jediný, získal důvěru, abych mohl ukázat, kde a jak se dá ve veřejných rozpočtech šetřit. Doufám, že to pan prezident nemyslel ironicky,“ píše šéf hnutí ANO.

reklama

autor: jav

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…