Babiš vyzval občany, ať vůbec nejezdí do Itálie. To můžeme rovnou zavřít, zuří cestovky

06.03.2020 14:56

Premiér Andrej Babiš (ANO) vydal důrazné doporučení, aby občané nejezdili do žádného z italských regionů, a pokud už tam jsou či tam navzdory jasnému doporučení pojedou, aby po návratu do Česka zůstali 14 dní doma. Cestovní kanceláře zuří.

Babiš vyzval občany, ať vůbec nejezdí do Itálie. To můžeme rovnou zavřít, zuří cestovky
Foto: ČT
Popisek: Mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež

„Právě jsme s epidemiologem Romanem Prymulou vyhodnotili vývoj epidemie koronaviru v Itálii. Mezidenní nárůst o 769 nových případů a úmrtí o 41 případů. Vyzýváme všechny občany ČR, aby nejezdili KAMKOLIV na území Itálie. A ty, kteří se vrací, aby po návratu zůstali 14 dní doma,“ napsal Babiš na sociální síti Twitter.

Andrej Babiš se obrátil na své spoluobčany. Kvůli koronaviru

Místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež označil v Českém rozhlase Babišovu výzvu za absurdní. „Jsem k tomu postoji velmi skeptický. Doporučit Čechům, aby necestovali do Itálie, a zároveň nezakázat Italům, aby necestovali do Čech, mi přijde absurdní,“ pravil. Pokud by měla Babišova výzva mít smysl, museli by i Italové zůstat doma, jinými slovy, celá Itálie by se měla dát do jakési karantény. Takové opatření je podle Papeže možné probrat na úrovni EU.

Babiš také doporučil cestovním kancelářím, aby vracely peníze za zájezdy zakoupené kamkoli do Itálie. Ale ani to se cestovním kancelářím nelíbí.

My, kdybychom dělali to, co pan premiér chce, tak bychom taky mohli zavřít naše firmy a propustit zaměstnance atd. Pro nás to může být likvidační,“ kontroval Papež s tím, že pokud vláda toto navrhuje, měla by zároveň přijít se systémem kompenzací.

Nemluvě o tom, že tisíce Čechů do Itálie cestují po vlastní ose a u této skupiny lidí nikdo o vrácení peněz, např. z kapes italských hoteliérů nemluví. Papežovi se tedy zdá, že cestovní kanceláře se v této situaci zdají být jen obětním beránkem a čelí velkému tlaku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pic ho... Rozstříleného Fica operují, někde se baví

19:03 Pic ho... Rozstříleného Fica operují, někde se baví

Slovenský premiér Robert Fico byl dnes postřelen, když po výjezdním zasedání vlády vyšel mezi lidi. …