Babiš zahájil kampaň a řekl, kterak „utřel" vlastní poslance

01.04.2014 11:50

Kampaň hnutí ANO pro volby do Evropského parlamentu s názvem „Listen Tour“ má být kontaktní podobně jako kampaň před předčasnými sněmovními volbami. Babišovo hnutí na ni vyčlenilo 18,5 milionu korun. V jejím rámci mají kandidáti opakovaně navštívit všechny regiony. Do kampaně se zapojí i lídr ANO Andrej Babiš. Hnutí to oznámilo dnes dopoledne na setkání se zástupci médií.

Babiš zahájil kampaň a řekl, kterak „utřel" vlastní poslance
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Telička , lídr evropské kandidátky hnutí ANO

Anketa

Kterého z nominovaných moderátorů máte nejraději? Všichni soutěží v anketě TýTý 2013.

hlasovalo: 3534 lidí

Lídr eurokandidátky a bývalý eurokomisař Pavel Telička zmínil priority programu hnutí do evropských voleb. Mezi ně patří například odstranění setrvávajících překážek na jednotném vnitřním trhu, ochrana českého i evropského trhu před škodlivými výrobky, před nekalými praktikami, větší ochrana českých zemědělců, usnadnění výměn studentů, efektivnější čerpání evropských finančních prostředků a zamezení čerpání, které je nesmyslné.

Naše poslance nevyfotí jako spící

Telička pochválil členy eurokandidátky ANO a uvedl, že „kolegové nebudou fotografováni jako spící. Naopak to jsou lidé, kteří jsou schopni od prvního dne fungovat.“ Podle Teličky čeští zástupci v Bruselu v posledních deseti letech postrádali nejen pracovní vazby v sídle EU. Čeští europoslanci by měli být schopni předvídat vývoj v Evropské komisi, zjišťovat  v Bruselu významné věci a informovat o nich vládu. „Naše návrhy předkládané Evropskému parlamentu pak budou vypadat jinak,“ podotkl Telička.  

Na tiskové konferenci byla také zmíněna kritéria, která mají kandidáti splňovat: znalost a dlouhodobější zkušenost s problematikou EU, jazyková vybavenost, zkušenost s mezinárodním polem, schopnost politického myšlení, vyjednávání, identifikace s hnutím ANO.

Někteří poslanci chtěli do EP. Zatrhli jsme jim to

Babiš se rovněž vyjádřil k informacím tisku, podle nichž v hnutí vznikla nespokojenost s obsazováním evropské kandidátky. Podle Babiše to vzniklo tím,  že někteří poslanci ANO projevili zájem kandidovat do Evropského parlamentu. „Překvapilo nás to, myslíme si, že to není správné. Výbor rozhodl, že stávající poslanci za ANO, byli tři nebo čtyři zájemci, že nebudou do europarlamentu kandidovat,“ uvedl k tomu Babiš.

Kritizoval dosavadní zastoupení ČR v Bruselu za to, že na rozdíl od Slovenska nebo Rumunska si nedokázalo vyjednat výjimku. Zmíněné země totiž mohou čerpat z evropských strukturálních fondů peníze o rok déle než my. Babiš se prý v evropských institucích později dozvěděl, že o tomto problému Češi se zodpovědnými osobami vůbec nemluvili.

Telička vyloučil, že by byl ve střetu zájmů, neboť činnost své poradenské firmy, která se prý zabývala lobbingem jen z 10 %, ukončil loňského patnáctého prosince. „7. ledna bylo rozhodnuto o likvidaci společnosti, nyní ji rozprodáváme, byl jmenován likvidátor.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…