Babiš zatápí Bakalovi: Žádné dotace pro jeho doly

02.04.2014 7:02

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) slíbil vlastníkům prodělečného Dolu Paskov společnosti OKD miliardu korun na záchranu bezmála dvou tisíc pracovních míst horníků. Ovšem ne všichni členové vlády sociálně demokratického premiéra Bohuslava Sobotky s tím souhlasí. Podle Lidových novin se tak možná schyluje ke střetu.

Babiš zatápí Bakalovi: Žádné dotace pro jeho doly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uhlobaron Zdeněk Bakala

Miliardová injekce na záchranu chodu prodělečného Dolu Paskov na Frýdecko-Místecku má prý jednu podmínku, těžba musí zůstat zachována ještě další dva roky. Polovina peněz pro společnost, jejímž jedním z hlavních majitelů je Zdeněk Bakala, má jít podle materiálů Ministerstva průmyslu a obchodu, které má deník k dispozici, na technickou likvidaci dolu.

Právě část předkládací zprávy, ve které se píše, že téměř 500 milionů korun bude potřeba na likvidaci, prý podráždila ministra financí Andreje Babiše (ANO), který pomoc Paskovu odmítá. „Pro Ministerstvo financí je zcela neakceptovatelné, aby se stát jakkoli podílel na technické likvidaci dolu," zprostředkoval LN Babišův postoj mluvčí úřadu Marek Zeman.

Podle Babiše je možné, že společnost OKD porušuje zákon

Babišův resort zároveň hodlá vznést oficiální dotaz na Český báňský úřad kvůli tomu, že OKD mají na speciálním fondu určeném pro sanaci pozemku jen 4,5 milionu korun, na sanaci důlních škod pak asi 25 milionů. Zákon přitom ukládá držet na vázaných účtech potřebnou rezervu.

Zatímco vlastníci tvrdí, že zákon ukládá pouze postarat se o sanaci nad zemí, názor Ministerstva financí je s tím v rozporu. Podle něj se OKD musí finančně postarat také o sanaci prostorů pod zemí, píší LN. Než tedy Babiš vůbec z rozpočtu uvolní miliardu korun slíbenou Mládkem, bude chtít nejdříve objasnit, zda společnost OKD neporušila zákon. Do sporu by měli vnést jasno teprve právníci.

Tím ale celá záležitost nekončí. Jak sám Mládek připustil, tuto věc už rozporovala tři ministerstva spravovaná ministry z hnutí ANO - financí, životního prostředí a obrany. „Výhrady byly takové, že je zbytečné byť přímo nebo nepřímo podporovat soukromou firmu. Ale já si myslím, že tady je to specifické v tom, že to je černouhelné hornictví," stojí si za svým Mládek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…