Babiš zatím nemůže být spokojen. Koalice se neshodla na zákonu o střetu zájmů

27.04.2016 20:16

Koalice zatím nenašla shodu na tom, jak budou její poslanci hlasovat o omezení podnikání ministrů. Špičky ČSSD, ANO a KDU-ČSL se nad návrhem poslance Jana Chvojky (ČSSD) ještě sejdou před jednáním sněmovny. Novinářům to po dnešním jednání koaliční rady řekl šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Babiš zatím nemůže být spokojen. Koalice se neshodla na zákonu o střetu zájmů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Chvojkův návrh na další omezení podnikání členů vlády bude sněmovna projednávat s podporou ústavněprávního výboru. Úpravu, kterou chce poslanec přidat k novele o zpřísnění střetu zájmů, nechtějí podpořit zejména členové hnutí ANO, podle nichž míří na jejich předsedu a ministra financí Andreje Babiše.

Chvojka chce, aby člen vlády nesměl být ovládající osobou ve firmách, musel by skončit do dvou měsíců po nástupu do funkce v kabinetu. Ovládajícími osobami jsou především vlastníci, kteří mají alespoň 40 procent hlasovacích práv. V případě porušení zákona by takový člen vlády navíc ztratil ve firmě podle Chvojkova návrhu hlasovací práva, neměl by podíl na zisku a společnost by nemohla dostat žádnou státní pomoc, například dotace.

Další část poslancova návrhu by pod podobnými sankcemi zamezila členům vlády vlastnit média, konkrétně televizní a rozhlasové stanice a periodický tisk. Televizní nebo rozhlasové společnosti by navíc mohly přijít o vysílací licenci.

Poslanci ANO soudí, že jde o účelový návrh naměřený proti koaličnímu partnerovi. Mají i pochyby o ústavnosti návrhu. Poslanci by se kontroverzní novelou mohli zabývat už příští týden.

Zatím nejednotný postoj mají vládní partneři i k návrhu ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL), který spolu s dalšími představiteli KDU-ČSL předložil ve sněmovně novelu zákona o registru smluv. Měla by udělit výjimku ze zveřejňování smluv národnímu podniku Budvar. Zveřejňování smluv by podle lidovců odkrylo jeho obchodní strategii, ohrozilo postavení pivovaru na trhu, jeho konkurenceschopnost a vedlo by ke snížení zisků. Podle Bělobrádka se objevily návrhy na vyřazení dalších firem. Je podle něj proto možné, že ve sněmovně budou poslanci jmenovat podniky jednotlivě a jednotlivě se o nich bude hlasovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…