Babiš zatrhl setkání premiérů V4 s běloruskou opozicí. Nahrálo by to prý tamní propagandě

10.09.2020 20:43

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) na pátečním summitu premiérů zemí Visegrádské čtyřky odmítl oficiální setkání s běloruskou opozicí. Ve svém zdůvodnění uvedl, že se chce vyvarovat unáhlenému kroku, který by nebyl v souladu s celoevropským postojem, a nahrál běloruské propagandě, píše iROZHLAS.cz.

Babiš zatrhl setkání premiérů V4 s běloruskou opozicí. Nahrálo by to prý tamní propagandě
Foto: video Andreje Babiše
Popisek: Andrej Babiš.

Český premiér ve čtvrtek napsal, že o možnosti začalo polské předsednictví hovořit až v posledních hodinách. „V žádném případě ale nechci udělat unáhlený krok, který nebude v souladu s celoevropským postojem, nabije běloruské propagandě, a v konečném důsledku tak zapůsobí kontraproduktivně. Na videokonferenci členů Evropské rady, která se k tomuto tématu konala, jsme se na takovém postoji shodli, stejný názor mají i někteří kolegové z V4 a je to podle mě správné,“ sdělil Babiš. Podle Deníku N měli ke schůzce připomínky i Maďaři.

Na Babišův odmítavý postoj upozornil na Twitteru předseda sněmovního evropského výboru Ondřej Benešík (KDU-ČSL), který žádal vysvětlení. „Pane premiére, žádám vás o odpověď na otázku, zda jste to byl skutečně právě vy, kdo osobně zavetoval návrh hostitelů nadcházejícího summitu premiérů V4 na setkání s představiteli běloruské opozice. Jde o vážnou věc! Ocením vaši pravdivou odpověď,“ vyzval ministerského předsedu.

Místopředseda ODS Alexandr Vondra považuje Babišův postoj za ostudu pro celou Českou republiku. Premiéra na Twitteru kritizovala i šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, nazvala jej zbabělcem. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…