Babisch ist Boss! Hovořili jsme s německým europoslancem. Lítaly nadávky, Poche sem, Polčák tam. Lemply, flákači, jen prachy. Jourová? Was ist das??

02.04.2020 11:14

ParlamentnímListům.cz se na základě série článků o německé političce Monice Hohlmeierové ozval jeden její evropský kolega. Naše redakce s ním měla možnost prostřednictvím e-mailu udělat rozhovor, který dnes nabízíme ve formě článku. Že se nejedná o standardní odpovědi, bylo jasné hned v úvodu. Dotyčný europoslanec totiž řekl, že Hohlmeierové šlo vždy jen o peníze a vliv a že do Bruselu byla vyslána pro neschopnost.

Babisch ist Boss! Hovořili jsme s německým europoslancem. Lítaly nadávky, Poche sem, Polčák tam. Lemply, flákači, jen prachy. Jourová? Was ist das??
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vlády České republiky Andrej Babiš

Základním pilířem rozhovoru byla skutečně Monika Hohlmeierová. Ta je německá politička CSU. Od 6. října 1998 do 15. dubna 2005 byla bavorskou ministryní školství a kultury. Od roku 2009 je poslankyní Evropského parlamentu. Je také dcerou zesnulého bavorského předsedy vlády Franze Josefa Strauße. V českých médiích se tato žena neobjevovala až do chvíle, kdy se začal řešit údajný střet zájmů premiéra Babiše. Bylo to pouze naše redakce, která upozornila na řadu skandálů, které její kariéru doprovázejí.

„Tak například, aby vaši čtenáři pochopili, kdo je ona kritička premiéra Babiše: Dne 14. dubna 2005 obvinil bývalý funkcionář strany Mladých křesťanských demokratů Maximilián Junker ministryni kultury ve vyšetřovacím výboru bavorského státního parlamentu, že v minulosti věděla o podvodech ve vnitrostranických volbách, o nákupu hlasů pro mnichovskou CSU, a že bránila řádnému prošetření záležitosti. Jednalo se o velmi propíranou kauzu týkající se podvodů s volbami uvnitř strany, o kterých měla Hohlmeierová vědět,“ sdělil. To prý je ale „pouhý začátek“. Podobné kauzy mají doprovázet Hohlmeierovou roky. Naše redakce o nich psala.

Jenomže dnes je jiná doba a Hohlmeierová už není tak výrazná. O to více naši redakci zajímalo, jak se dotyčný německý politik tváří na české zástupce v Evropském parlamentu. Chtěli jsme se zeptat na několik jmen. Obvyklá odpověď byla, že náš zdroj české zástupce neznal. „Nevím, o koho jde,“ následovala odpověď u jmen našich europoslanců. Nevybírali jsme všech jednadvacet, vybírali jsme namátkově. Okřídlenou větou se můžeme zeptat i našich čtenářů: Znáte je?

Anketa

Podporujete Jana Hamáčka? (Hlasování od 2.4.2020)

37%
63%
hlasovalo: 17969 lidí
Europoslanci jsou například: Martin Hlaváček, Ondřej Knotek, Ondřej Kovařík, Marcel Kolaja nebo Markéta Gregorová. Vesměs neznámá jména jsou doprovázena letitými tvářemi těch známějších. Sem patřil socialista Poche, jeho přítel Stanislav Polčák, lidovec Tomáš Zdechovský nebo blonďatá Dita Charanzová.

„Nebudu tady nikoho obviňovat, ale pozice v parlamentu jsou podmíněny penězi, prachy hrají roli. Desítky kolegů jsou flákači a lemplové!“ podotkl.

„Netuším, nevím, potřeboval bych viděl obličeje,“ uvedl dále. „Vliv nemá z českých europoslanců nikdo už kvůli jazyku, nikdy to nebudou mít snadné,“ dodal s tím, že jestli je někdo, na koho si skutečně pamatuje, pak je to zesnulý Miloslav Ransdorf.

„Tak toho si pamatuji, to byl famózní myslitel, jednou překládal na schůzi asi v deseti jazycích, to si živě pamatuji, jinak vaše europoslance neznám, ani s nimi nejednám,“ doplnil.

Naši redakci dále zajímala Věra Jourová, která je jako zástupkyně České republiky spíše neviditelná. A to i přes skutečnost, že je místopředsedkyní Evropské komise a je zodpovědná za kontrolu dodržování hodnot Evropské unie a za transparentnost. „Vím okrajově, o koho jde, ale její agenda je spíše doplňková, nehraje výraznou roli, natož snad významnou, jde tam hlavně o peníze na aparát a podobně, je to funkce reprezentativní, z mého pohledu zbytečná,“ sdělil náš zdroj nahlas to, co říká i většina jejích kolegů v zákulisí.

„Co mohou teď unijně říkat o hodnotách, když Unie ustupuje a do popředí se dostávají národní státy a jejich činitelé? Evropská komise, to je jeden velký chaos, jedna velká šaškárna za neskutečné peníze…“

Poslední dotaz se týkal českého premiéra Babiše. Jak jsme nečekali nic převratného, náš německý zdroj se k jeho jménu postavil velmi překvapivě. A to i přes skutečnost, že jeho příjmení přepsal na Babisch.

„To je něco, ten váš premiér. Nejenže rozeslal SMSky, kterými de facto radil premiérům a špičkám Bruselu, co mohou dělat během pandemie, on dokonce k většině hovořil. Vím, že se o něm hodně mluvilo už v minulosti, protože jeho razantnost nejprve vadila, zdála se být mediální maskou, ale jelikož on řadu věcí dotahuje, názor na něho se v Bruselu úplně obrátil. Dokonce jsem hovořil s kolegou z Kypru, který z něho byl úplně unešený. On si třeba všiml, že váš premiér odepisuje na SMSky a mluví s novináři bez přípravy, což není zcela běžné. Babiš je boss, je to vidět,“ uzavřel.

ParlamentníListy.cz přinesou další přepis rozhovoru se svým německým zdrojem o víkendu. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…