Babiše bych nikdy nevolil, ale my lidovci jsme ANO nikdy nepodrazili, odmítl na ČT ministr Jurečka

10.03.2015 19:51

Já bych ho nevolil, prohlásil na adresu Andreje Babiše (ANO) jeho koaliční kolega a ministr zemědělství Marian Jurečka, když zavítal do úterního Interview ČT24. Problém u Babiše ale nevidí ani tak v zemědělství, ale spíše u daní. Jurečka také oznámil, že vláda zatíží daní biopaliva, a nastínil, jak to bude na jarním sjezdu lidovců. Promluvil také o elektronické evidenci tržeb, má určité výhrady.

Babiše bych nikdy nevolil, ale my lidovci jsme ANO nikdy nepodrazili, odmítl na ČT ministr Jurečka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Marian Jurečka si při hlasování o programu schůze neodpustil brambůrky

Jurečka se postavil proti současné podobě zákona o elektronické evidenci tržeb. "Chci napřed vědět, jak to na ty živnostníky dopadne,“ zdůrazňoval. Musíme prý vědět, co tento zásadní krok provede. "Nic nechci za KDU-ČSL sabotovat, ale ať jde o funkční systém a ať případně vykompenzujeme živnostníkům nějaké nenadálé dopady,“ pokračoval. Pomocnou ruku mohou představovat např. slevy na dani, dlouhodobé či krátkodobé. Ministr financí Andrej Babiš prý musí říci i to, z čeho budou tyto slevy pokryty.

Další věc je, jak to zařídit, aby to technicky nedopadlo tak katastrofálně jako spouštění registru vozidel.

Zákon o významné tržní síle a zveřejňování smluv

Vládou prošla také novela o významné tržní síle, která bude snáze vymahatelná než předchozí podoba zákona. Jurečka prý spíše není příznivcem regulací, ale v tuto chvíli byly podmínky mezi zemědělci a globálními řetězci tak pokřivené, že bylo třeba zasáhnout. "Českého občana se tato novela nedotkne, pomůže spíše českým zemědělcům, kteří by díky ní mohli zaměstnat více lidí."

Ve druhé polovině pořadu došlo na problematiku zveřejňování smluv, na které se koalice shodla. Pětadvacátého března k tomu bude dokončen legislativní rámec a celá věc se dá do pohybu. Jurečkovi se ale ani trochu nelíbilo, že některý ze zástupců ANO sděloval informace z jednání koaliční rady do veřejného prostoru.

Biopaliva a lesnictví

Rozpovídal se také o biopalivech. "Poprvé zatěžujeme biopaliva spotřební daní, doteď to tak nebylo,“ zdůrazňoval ministr. Vyjadřoval se také k tendru v lesnictví, který vyhrála společnost Uniles. "Ale tato firma nedostane žádnou informaci, kterou by nedostaly další firmy."

Je ale Andrej Babiš ve střetu zájmů? "Já bych ho nikdy nevolil, ale jestli je ve střetu zájmů, to si musí vyhodnotit voliči ANO. Já vidím daleko větší problém v daňové správě a kontrolách u společnosti Agrofert. Nechtěl bych být úředníkem Celní správy, který jde na kontrolu do firmy Agrofert, přičemž by věděl, že jeho šéf je zároveň majitelem této firmy,“ podotkl Jurečka.

Jasně také odmítl, že by KDU-ČSL někdy podrazila hnutí ANO, což prohlašoval Andrej Babiš na sjezdu ANO. Jurečka stejně tak nechápe, proč ANO vytváří stínové ministry, když působí ve vládě. Pokud snad má hnutí nějaké výhrady, ať přijde na vládu a vysloví své výhrady.

Nakonec oznámil, že počká na to, co řeknou jednotlivé organizace KDU-ČSL před sjezdem a pak se uvidí, co bude dál. "Já bych chtěl dokončit práci ministra,“ zdůraznil s tím, že odmítá "ostřelovat“ předsedu lidovců Pavla Bělobrádka, když je od roku 2010 prvním místopředsedou strany a nese spoluzodpovědnost za odvedenou práci. "My jsme s Pavlem Bělobrádkem poměrně dobří přátelé,“ pronesl na závěr Jurečka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …