Babiše nelze kultivovat, rozohnil se v ČT Dienstbier

17.10.2016 22:45

Někdejší ministryně spravedlnosti Helena Válková (SNO) hájila před kamerami veřejnoprávní televize svého stranického šéfa Andreje Babiše. Ten prý často přemýšlí v ekonomických pojmech, ale je třeba mu trpělivě vysvětlovat, že všechno není jen o penězích a některé demokratické instituce, jako je třeba senát, je třeba zachovat i navzdory tomu, kolik stojí. Pak se dostal ke slovu ministr Jiří Dienstbier (ČSSD).

Babiše nelze kultivovat, rozohnil se v ČT Dienstbier
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Pondělní Události, komentáře České televize se ještě jednou vrátily k volbám do senátu. Debatovali o nich nestraník Jiří Růžička zvolený do horní komory parlamentu za TOP 09, STAN a lidovci, člen vlády a senátor Jiří Dienstbier (ČSSD), poslankyně a neúspěšná kandidátka do senátu Helena Válková (ANO) a senátor Pavel Eybert (ODS), jenž v horní komoře působil od okamžiku jejího vzniku od roku 1996, ale letos končí.

Válková rázně hájila svého stranického šéfa Babiše

Eybert hned na úvod prozradil, že se senát snaží pečovat o čistotu legislativy, přibližně 60 procent upravených zákonů sněmovna přijme v takové podobě, jakou jí doporučí senát. Kromě toho senát hraje svou roli při jmenování ústavních soudců a nakonec nesmíme zapomínat na to, že senát nelze rozpustit a může zastoupit práci sněmovny v okamžiku, kdy je dočasně rozpuštěna. A jak lidi přesvědčit, že senát tedy opravdu má smysl? „Možná by bylo dobré, kdyby mezi prvním a druhým kolem voleb nebyl jen týden, ale dva týdny a voliči by mohli dostat hlasovací lístky domů,“ navrh Eybert.

Růžička doplnil, že se možná dnes zdá, že demokracie funguje sama od sebe, jenže ono to tak není. „Lidé mladší čtyřiceti let už v podstatě nežili v ničem jiném než v demokratickém státu a zdá se jim, že všechno funguje samo od sebe, ale ono to tak samozřejmě není,“ varoval. Jestliže si dnes stěžujeme na nízkou volební účast, tak bychom se měli podívat na to, kolik škol se zúčastnilo studentských voleb nanečisto. Většinou šlo o gymnázia, zatímco učňovských škol nebylo mnoho. Toto můžeme změnit.

Někdejší ministryně spravedlnosti Válková před kamerami obhajovala svého šéfa Andreje Babiše, který senát označil za drahý a zbytečný, neboť brzdí legislativní proces. Poslankyně prohlásila, že pan Babiš často přemýšlí v ekonomických pojmech, ostatně by i stát rád řídil jako firmu, ale je třeba mu trpělivě vysvětlovat, že některé demokratické instituce a procedury mají smysl, i když jsou drahé. „Já sama se o tuto osvětu Andreje Babiše snažím,“ prozradila členka jeho hnutí. Zopakovala také nápad na rušení druhého kola senátních voleb, které ji fakticky připravilo o křeslo v senátu. „Já jsem měla pocit, že se tady všichni spojili proti ANO. Já si myslím, že by bylo daleko lepší mít jen jedno kolo,“ zdůraznila.

Pak však dostal slovo Dienstbier a Babiše ani trochu nešetřil. „Já bych byl skeptický k tomu, že lze pana Babiše kultivovat. Já si to po zkušenostech z vlády nemyslím,“ kroutil hlavou Dienstbier. Pravidelně prý zažívá situaci, kdy Babiš řekne jednu věc a o pár hodin později navrhne totální opak. Tentokrát to možná bylo tou momentální náladou Andreje Babiše, soudil Dienstbier, nebo mu možná jeho poradci řekli, že by mohl získat politické body, pokud navrhne zrušení senátu.

Eybert obratem doplnil, že podle Andreje Babiše senát zdržuje legislativní proces, ale podle občanského demokrata je dobře, že to dělá, protože v České republice přijímáme obrovské množství zákonů a bude dobře, když jich bude méně. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…