Babiše požádal polský kolega o pomoc. Ale ten se najednou zvedl a odešel. Situaci musel zachraňovat Orbán

31.10.2020 6:45

Polské noviny, to není jenom liberální protivládní Gazeta Wyborcza, na kterou s oblibou odkazuje třeba Česká televize. Konzervativní deník Rzeczpospolita přinesl pozoruhodný příběh z posledního summitu EU, ve kterém vystupují Andrej Babiš, Viktor Orbán a genderová ideologie.

Babiše požádal polský kolega o pomoc. Ale ten se najednou zvedl a odešel. Situaci musel zachraňovat Orbán
Foto: Screen Youtube
Popisek: Premiér Andrej Babiš při debatě na fóru ve slovinském Bledu

Na poslední summit premiérů před dvěma týdny nemohl odcestovat polský premiér Mateusz Morawiecki, protože zrovna byl v koronavirové karanténě. Požádal tedy českého kolegu Andreje Babiše, aby jej zastupoval. Ten žádost přijal a neopomněl se tím do médií pochlubit.

Mezi věcmi, o které polský premiér českého kolegu požádal, byla i změna v textu usnesení, týkající se vztahů EU s Afrikou. Tam si Poláci přáli změnit formulaci, že se má usilovat o „genderovou rovnost“, na znění, že se má usilovat o „rovnost mužů a žen“.

Polská Rzeczpospolita má informace od dvou bruselských diplomatů, jak toto jednání probíhalo. Premiér Babiš návrh přednesl s komentářem, že se jedná o přání jeho polského kolegy, kterého zastupuje. Rozpoutala se nečekaně zuřivá debata, v níž mnozí premiéři kritizovali polský postoj, kterého se zastal pouze maďarský premiér Viktor Orbán.

PODROBNOSTI V POLŠTINĚ ZDE

Andrej Babiš, který návrh přednesl, se debaty moc neúčastnil a po nějaké době se zcela nečekaně zvedl s tím, že už se o tom mluví moc dlouho, a jednání úplně opustil. V obhajobě polského stanoviska tak pokračoval pouze maďarský premiér, jenž svedl s fanoušky genderové ideologie vášnivou debatu, která nakonec trvala hodinu a půl.

Výsledkem bylo, že se formulace v usnesení skutečně změnila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…