Babiše se nám nedaří „sundat“. Ale víme, proč. Zajímavá slova Mináře, ještě před Letnou

16.11.2019 18:01

Předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář poskytl rozhovor serveru Neurazitelný.cz. Vysvětlil v něm, proč se Milionu chvilek nedaří sesadit Andreje Babiše (ANO) z postu premiéra. Trvá však na tom, že má smysl demonstrovat. A také důkladně popsal, proč. Nahlédněte.

Babiše se nám nedaří „sundat“. Ale víme, proč. Zajímavá slova Mináře, ještě před Letnou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mikuláš Minář

V létě se ukázalo, že 300 tisíc lidí nedokázalo svou akci zbavit Andreje Babiše (ANO) křesla předsedy vlády. Mynář tuší, proč.

Většinou v minulosti nebo v jiných státech ty počty fungovaly tehdy, když tu byl nějaký subjekt, který mohl vyvinout nátlak na toho, proti komu se demonstrovalo.

To znamená, standardně, když některý politik udělal průšvih, tak většinou se ho zbavila jeho vlastní strana, protože ji začal poškozovat. Případně parlament vyslovil vládě nedůvěru, případně média vytvářela tak velký tlak, že to ten člověk neustál, případně neměl podporu prezidenta,“ připomněl případy z minulosti předseda spolku Milion chvilek.

Anketa

Je pro vás Václav Havel hrdina?

8%
92%
hlasovalo: 44723 lidí

„V naší situaci máme stranu jednoho muže, která stojí za ním jako jeden muž. Máme nějakou mocenskou koalici ve Sněmovně, kde je vzájemně pro ty aktéry – ANO, SPD, KSČM – nějak udržovat tu mocenskou koalici, i když nemusí být všechno košer, tak se to dá vždycky zobchodovat za podporu. Prezident také stojí za panem premiérem a jistou část tisku sám pan premiér vlastní a má tím pádem velkou moc na to se bránit tomu mediálnímu tlaku. Koneckonců, ten mediální tlak ani není takový, jaký třeba byl v minulosti, když některý politik něco udělal, protože tehdy všechna média proti němu šla,“ pokračoval ve výkladu Minář.

„A díky tady té mocenské konstelaci už nestačí, aby někam najednou přišlo hodně lidí, protože se všichni brání a chtějí držet pospolu,“ uzavřel hodnocení situace předseda spolku Milion chvilek.

Ale kdyby vyšlo do ulic 10 milionů lidí, tedy téměř všichni občané České republiky, prý by to zamávalo už i s Babišem. Jenže to by musely demonstrace trvat nějaký čas a v ulicích by muselo být alespoň půl milionu lidí.

I tak má ale podle Mináře smysl chodit demonstrovat, protože z tématu, které by mohlo projít bez povšimnutí, se stává věc, o které se mluví. Mluví se např. o tom, že instalace Marie Benešové do postu ministryně spravedlnosti s sebou nese určitá rizika.

A i kdyby to s vládou nepohnulo, lidé alespoň dostanou možnost říct, že s politikou Andreje Babiše výrazně nesouhlasí a na Letné mohou vidět, že v tom nejsou sami. Když z různých koutů země přijede na demonstraci 300 tisíc lidí, aby dali najevo svůj názor, tak je to přece obrovsky silnej signál,“ zdůraznil Minář.

Pokud Andrej Babiš této části společnosti opakovaně vzkazuje, že nikdy, nikdy, nikdy neodstoupí, ať si to všichni zapamatují, neodstoupí, tak tím dnešní předseda vlády překračuje mantinely demokracie, protože by si měl být vědom toho, že nemá moc propůjčenou navěky, jako diktátoři ze Střední Asie a jim podobní. Tak to alespoň vidí Minář, který také připomněl, že expremiér Stanislav Gross opouštěl nejmocnější politický post v zemi jen proto, že nedokázal vysvětlit, kde vzal něco přes milion korun na svůj byt. Babiš má mnohem větší problémy, než míval Gross, ale má hroší kůži a bohužel zůstává na svém místě.

Přesto má podle Mináře smysl demonstrovat, protože není jisté, co všechno by se dělo, kdyby lidé nedemonstrovali. „Já si teda vůbec nejsem jistej, že bychom pořád měli stejného nejvyššího státního zástupce, nebo že by už dávno nebyla odvolaná Rada ČT a nezačal frontální útok na veřejnoprávní média. A kdo ví, kolik dalších věcí by mohlo být? Zkrátka, minimálně to, že působíme jako určitá odstrašující síla a politici vědí, že s námi musí počítat a musí být opatrní, nemohou jít na instituce frontálním útokem, tak to bych řekl, že je nesporný,“ zdůraznil Minář.

Naše dnešní demokracie je podle jeho názoru nemocná, protože existuje nebezpečí, že moci zákonodárné, výkonné a soudní nezůstanou odděleny. Existuje také nebezpečí, že vláda bude ovládat média, a proti tomu je třeba se postavit.

„Média jsou již delší dobu v rozkladu. Souvisí to s rozvojem internetu a s odlivem peněz. Jednotlivé mediální domy už nemají tak silnou pozici,“ varoval Minář s dovětkem, že kromě veřejnoprávních médií už v Česku média vlastní oligarchové.

Do toho si Andrej Babiš, ještě jako stíhaný, vyměnil ministra spravedlnosti a nová ministryně spravedlnosti Marie Benešová přišla s novou podobou zákona o státním zastupitelství, což se dá vyložit jako tlak na státní zástupce. A to je problém. Aktivní občané tomu prý mohou aspoň trochu bránit. Ještě lepší by prý bylo, kdyby do politiky vstoupilo víc lidí, kteří by obohatili politické strany.

Minář na druhé straně uznává, že pro voliče Andreje Babiše je důležitější mít vyšší důchod, než mít nezávislá média. Řada lidi se prý také cítí zklamána výkonem jiných politických stran v minulosti.

Současná politika mu prý připomíná gangsterskou střílečku.

„Z politiky, která by měla být soubojem idejí, se stal tvrdý obchodnický handl, v němž se vzájemně směňují různé vlivy a různé moci. Když se podíváme na motivace těch jednotlivých aktérů – komunistů. SPD a konečně i ČSSD a ANO – proč v tom souručenství trvají, no tak každý z nich z toho má nějaký zisk a těžko se může stát něco tak vážného, aby řekli – ‚tak to ne, to je za naší morální hranicí, odcházíme z vlády‘. Protože vždycky se to dá směnit za nějakou podporu. Když se ten druhý dostane do nesnází, tak super, my ho podržíme, ale něco za to budeme chtít,“ popisoval dnešní poměry ve Sněmovně Minář

„A kde je souboj idejí? Kde je nějaká morálka? Kde je nějaká politická kultura? Nikde. Je to tak trošku kovbojská střílečka. Tohleto mi přijde jako hrozný,“ rozčiloval se předseda spolku Milionu chvilek, kterému se zdá, že stávající neformální koalice tam není pro lidi, ale aby si ošetřila své vlastní zájmy.

Právě proto by měli do politiky přijít noví lidé, aby nahradili tyhle „strejce“, jak sám Minář nazval politiky ANO, ČSSD, KSČM a SPD.

Postěžoval si také, že místo toho, aby premiér mluvil s občany, klade si buď on nebo jeho spolupracovníci otázky, kdo ty občany vlastně platí.

„Já jsem tu dobu nezažil, ale působí to na mě jako nějaký bolševický praktiky se snahou nás očernit a dehonestovat. Skoro už jenom čekám, až někdo řekne, že jsme vlastizrádci, zaprodanci, ztroskotanci,“ poznamenal Minář s odkazem na Chartu 77 a protiakci vůči Chartě, kterou vyvolali komunisté svou Antichartou a provoláním o ztroskotancích a samozvancích. „Koneckonců, mluvčí našeho prezidenta nás přirovnává ke komunistům, kteří tady udělali puč v roce 1948,“ připomněl také Minář.

Jak z toho ven? Občanskou aktivitou. Minář má za to, že lidé by měli pořádat sousedské debaty nebo třeba podporovat neziskové organizace. A především by měli chodit k volbám a volit odpovědně, podle toho, co ta či ona strana nabízí v programu a podle toho, které osobnosti tu či onu stranu reprezentují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…