Babiše svrhne ulice, Havel s nimi zůstane, tvrdí známý publicista

16.03.2018 14:23

Publicista Karel Steigerwald srovnal protikomunistické protesty občanů z roku 1989 s letošními demonstracemi proti prezidentovi Miloši Zemanovi, premiérovi v demisi Andreji Babišovi (ANO) a proti komunistickému poslanci Zdeňku Ondráčkovi. Dospěl k názoru, že Andreje Babiše čeká pád. Zato myšlenky prvního českého prezidenta Václava Havla zůstanou.

Babiše svrhne ulice, Havel s nimi zůstane, tvrdí známý publicista
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš a ministr kultury Ilja Šmíd se zúčastnil kontrolního dne rekonstruovaného Národního muzea

Před rokem 2014 mohl Andrej Babiš těžit z roztrpčení voličů, kteří měli plné zuby tradičních stran. To, že bylo rozladění voličů opravdu velké, ukázaly také volební výsledky, Andrej Babiš skončil se svým hnutím ANO druhý. Těsně za ČSSD. Pak byl čtyři roky poslancem a členem koaliční vlády, ale zvládal se tvářit také jako opoziční politik a dál tepal tradiční strany. Tahle taktika mu vyšla i napodruhé. V roce 2017 Babiš volby jasně vyhrál.  

Jenže je nevyhrál tak výrazně, aby se svým hnutím obsadil většinu křesel ve Sněmovně. Nemůže tedy vládnout sám. Potřebuje k tomu partnera. Babiš na to však nedbá a už celé měsíce vládne sám, bez důvěry Sněmovny, což začíná mnoha lidem vadit. Začínají proti němu demonstrovat a pískají na něj podobně, jako před takřka třiceti lety pískali na komunistického politika Miroslava Štěpána.

„Chtějí, aby vláda dělala, co jí nařizují zákony a Ústava republiky. Chytrý Babiš se pokusí k demonstrantům přidat a postavit se jim do čela. Upozorní, že nedostatky spáchaly minulé, staré strany. Vypískají ho jak Štěpána kdysi, ačkoliv znovu upozorní, že Kalousek krade. Ulice Kalouska nepotřebuje. Ulice chce, aby Babiš odešel, protože je registrovaný u StB a stíhaný u Policie ČR a nevládne, anžto řídí stát jak své firmy, což slíbil a na což mu hlasy nestačí,“ napsal v komentáři pro Reflex.cz Steigerwald.

Je možné, že lidé nevyjdou do ulic dnes, nevyjdou do nich zítra a možná ani za týden, ale jednoho dne přijdou a podle publicisty tento den není daleko. Až se tak stane, naštvaný lid na ulici svrhne Babiše z trůnu stejně, jako kdysi svrhl komunisty. Premiér to zatím tak nevidí a dovolává se výsledků voleb, jenže lid na ulici bude možná vnímat situaci jinak. Lidé se s pomocí Facebooku svolají a premiér v demisi možná pozná, že sociální síť je mocnější než StB.  

„Jedno by měl Babiš tušit, nebyl by pak tolik smutnej. Dlouho s námi nebude. On odejde, ne Havel, kterého i po smrti stále někam posílají… A ten na Hradě? Zůstane mu Hůlka s židlí a Franta Ringo Frk,“ uzavřel svůj komentář Steigerwald narážkou na prezidenta Zemana a některé jeho podporovatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…