Babiši, cos to žvanil? Orbán by měl vědět, vytáhli dnes po sněmu ANO

17.02.2019 21:11

Publicistka Lucie Sulovská ve svém dnešním komentáři na Facebooku připomněla, jak se premiér Andrej Babiš (ANO) kdysi vyjadřoval k nynější lídryni do voleb do Evropského parlamentu Ditě Charanzové. A nebyla sama, kdo si všiml dnešního sněmu ANO – své napsal i politolog Miloš Gregor.

Babiši, cos to žvanil? Orbán by měl vědět, vytáhli dnes po sněmu ANO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

„To je ta paní, od které se Andrej tehdy kvůli hlasování o aktivizaci článku 7 veřejně distancoval a zlomil nad ní hůl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz? Musím mu uznat, že hrát na obě strany umí dokonale. Doma svým voličům hrát euroskeptika, vtírat se k Orbánovi (i dnes žvanil, jak se inspiruje jeho vizí rodinné politiky, takže na mě ten nesympatický obličej útočí už i z maďarských médií), v Bruselu uspokojovat Verhofstadta, Jourovou a Charanzovou,“ poznamenala Sulovská.

Anketa

Andrej Babiš chce být premiérem až do roku 2025. Přejete si, aby se mu to splnilo?

hlasovalo: 12141 lidí

Rozhovor najdete ZDE.

Připomněla tak necelý půlrok starý rozhovor, kdy se Babiš distancoval od hlasování europoslanců za hnutí ANO, kteří hlasovali pro řízení proti Maďarsku, kdy by této zemi mohla být odebrána hlasovací práva v EU. Maďarský premiér je spojenec, který jako jediný dodržoval pravidla a jasně postupoval proti ilegální migraci, poznamenal tehdy premiér. Dnes Babiš ve svém projevu pochválil státy Visegrádské skupiny za to, že společně dokázaly přinutit Evropskou unii zrušit kvóty. 

„Andrej Babiš dnes na Facebooku bilancuje a vzpomíná. A mně to přijde jako dobrý nápad, ve kterém jej rád podpořím. Za sebe přidávám následující,“ rozepsal se Gregor a připomněl, že Babiš je například prvním trestně stíhaným premiérem či že OLAF potvrdil, že dotace na farmu Čapí hnízdo Agrofert Andreje Babiše čerpal neoprávněně. 

„Kvůli Andreji Babišovi lhala hejtmanka Středočeského kraje (Pokorná Jermanová za ANO), když tvrdila, že reorganizace úřadu, který má Babišovo porušování zákona přezkoumávat, byla naplánována dlouho dopředu (nebyla, rozhodnutí přišlo den po zveřejnění informace, že Babiš dostane onu pokutu 200 tisíc),“ píše dále Gregor.

„Andrej Babiš přísahal na zdraví svých dětí, že nebude zasahovat do chodu svých médií, aby se následně ukázalo, že dlouhodobě konzultoval články minimálně s redaktorem MF Dnes Markem Přibilem. Na nahrávce se Babiš sám chlubil, že dokázal přes finanční správu poslat firmu FAU (se kterou byl ve sporu) do konkurzu. Ostatně ovlivňování finanční správy by samo bylo na delší psaní,“ zmínil také.

A neopomněl ani to, že kvůli Babišovi se měnily zákony a ministři již nepotřebují negativní lustrační osvědčení. „Kvůli tomu, že Babiše jmenoval do své vlády bez lustračního osvědčení, byla Sobotkovi vyměřena pokuta 10 tisíc Kč. Po Sobotkově odvolání bylo přestupkové řízení zastaveno. Pravděpodobně kvůli trestnímu stíhání Babiše se měnil etický kodex ANO, který původně říkal, že se trestně stíhaný politik musí vzdát volených funkcí a funkcí ve straně. Pokračovat by se dalo kauzami okolo korunových dluhopisů, zavlečením jeho vlastních dětí do podnikatelských rošád a nekalostí, únikem informací z ČEZ, snahou ovlivňovat GIBS a dalšími,“ dodal závěrem.

Ke dnešnímu sněmu hnutí ANO se vyjádřil i expremiér Mirek Topolánek. „Bylo by fajn, kdyby Tydýtovi někdo vysvětlil rozdíl mezi catch-all party a populistickou stranou. Třeba nějaký student prvního ročníku politologie,“ zareagoval Topolánek na Babišova slova. Ten na sněmu připomněl politologa Otto Kirchheimera. Taková strana se podle něj snaží oslovit co největší spektrum voličů. Tydýtem Topolánek narážel na oslovení, kterým Babiše počastovala jeho žena Monika na sociální síti Instagram. Reagovala tak na to, že se Babiš spálil na horách.

V dalším tweetu pak Topolánek ještě vysvětlil: „Už zase, stát má fungovat jako rodinná firma. V jeho praktickém pojetí ovšem rodinná firma, kde tě tak serou děti, že to radši utratíš s děvkama a na dostizích, aby jim radši nic nezbylo.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …