Babiši, na Brusel jsi krátký! píše Jiří Pehe. A jsou zde tvrdá slova Pražského hradu

14.12.2018 13:02

Politolog Jiří Pehe bude sledovat, zda si Andrej Babiš vybere roli podnikatele nebo politika. Evropský parlament českému premiérovi naznačil, že na obou židlích sedět nemůže. Pokud chce pro svůj Agrofert čerpat evropské dotace, které jsou pro firmu důležité, neměl by být vládním politikem, který o přidělování dotací rozhoduje, neboť to pak zavání střetem zájmů. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček si hlasování Evropského parlamentu vyložil po svém. Nahlédněte.

Babiši, na Brusel jsi krátký! píše Jiří Pehe. A jsou zde tvrdá slova Pražského hradu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Premiér Andrej Babiš (ANO) se v posledních letech nijak netajil tím, že jeho Agrofert je tak úspěšný i díky evropským dotacím. Evropské dotace ve skutečnosti tvoří nemalou část zisku jeho firmy. Evropský parlament teď rozhodl, že by měl Agrofert o dotace přijít, dokud se definitivně nevyjasní, zda je Babiš jako český premiér ve střetu zájmů, když má jeho vláda dohlížet na přidělování evropských dotací v České republice.

Anketa

Na čí straně jste ve sporu o zastavení evropských dotací Agrofertu?

hlasovalo: 31064 lidí

Andrej Babiš tvrdí, že v žádném střetu zájmů není, protože své firmy převedl v souladu s českým zákonem do svěřenského fondu. Avšak i s ohledem na to, že se na správě tohoto fondu podílí Babišova manželka Monika Babišová a většina europoslanců má dojem, že Babiš může v holdingu Agrofert i nadále uplatňovat vliv.

Politolog Jiří Pehe v komentáři pro server Novinky.cz konstatoval, že Babiš má problém. Zatímco zhruba 30 procentům aktivních voličů dosud stačilo, když všechna kritická slova na svou osobu Babiš odrážel s tím, že je to „lež, účelovka a kampaň“, před Evropským parlamentem a Evropskou komisí už si s těmito jednoduchými slovními mantrami nevystačí. Pehe má za to, že Babiš si nakonec bude muset vybrat, jestli je více politikem, nebo podnikatelem. Bude zajímavé sledovat, co si nakonec zvolí. Pehe to bude sledovat nejen se zájmem, ale i s obavami.

„Jenže co když Babišovi zachutnala politická moc už více než ta, kterou měl jako vlivný podnikatel? Pak hrozí, že udělá téměř cokoliv, aby se v politice udržel. A nebude-li potřebovat EU tolik jako nyní, nedá se vyloučit, že půjde cestou, kterou už vidíme třeba v případě Maďarska,“ varoval Pehe.

Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček si politologova slova vyložil po svém. Dospěl k závěru, že se Evropská unie pokouší zbavit moci politika zvoleného v rovných všeobecných demokratických volbách.

„Pehe to prostě píše na férovku. Celá ‚aféra střet zájmů‘ je bruselským pokusem odstranit demokraticky zvoleného premiéra Andreje Babiše z politiky pod hrozbou zničení české firmy s 33 000 zaměstnanci,“ napsal na sociální síti Facebook Jiří Ovčáček.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz, včetně upozornění na soci…