Babiši, odstupte. Jak hluboko jste klesl. Zemí už letí petice kvůli slovům o Romech

02.09.2016 12:49

Andrej Babiš (ANO) zavítal v první den nového školního roku do severočeského Varnsdorfu a podle informací serveru Aktuálně.cz tam zpochybnil romské oběti holocaustu z pověstného tábora v Letech. Na hlavu ministra financí, majitele Agrofertu a šéfa hnutí ANO se za to snesla drtivá kritika. Nechybí ani volání po politické popravě magnáta. Jeho konec ve vládě požadují např. čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, jeho kolega Miroslav Kalousek či ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD).

Babiši, odstupte. Jak hluboko jste klesl. Zemí už letí petice kvůli slovům o Romech
Foto: Daniela Černá
Popisek: Vicepremiér, ministr financí Andrej Babiš

„Byly doby, kdy všichni Romové pracovali. To, co píší v novinách, ti blbečci, že tábor v Letech byl koncentrák, to je lež, byl to pracovní tábor. Kdo nepracoval, šup a byl tam,“ řekl Babiš na návštěvě romské lokality ve Varnsdorfu podle serveru Aktuálně.cz.

Server A2larm.cz zveřejnil otevřený dopis, který požaduje Babišův odchod z vlády, protože přijel do regionu, jenž se potýká s řadou problémů, a předseda hnutí ANO se jako politik nepokusil o snížení napětí či nabídnutí řešení alespoň části zdejších problémů. „Ostatně máme za to, že právě to je úkol politiků – aktivně vytvářet podmínky pro společenský smír a uklidňovat rozbroje. Vy jste se však bohužel rozhodl pro opačný postup a příležitosti jste využil k tomu, abyste znova přiživil nenávist mezi lidmi,“ píše server A2larm.cz v otevřeném dopise.  

Ten podepsala řada redaktorů A2larmu v čele s Apolenou Rychlíkovou, členka Rady vlády pro záležitosti romské menšiny a rovněž několik aktivistů z brněnského hnutí Žít Brno, v čele se zastupitelem Robinem Kvapilem, který se ovšem v seznamu petentů představuje jako "dokumentarista".

V táboře v Letech zemřelo za druhé světové války více než 300 Romů a další lidé z tohoto pracovního tábora zamířili do táborů koncentračních, kde nalezli smrt. Řada českých občanů není ochotna vzít to v potaz a uvědomit si, že Romové byli stejně jako židé oběťmi nacistické zvůle.

Je dokonce možné, že hrůzu tábora v Letech a hrůzu nacistických táborů nechal Babiš stranou. Vyrazil na sever, vyrazil do regionu zatíženého opravdu celou řadou problémů a řekl občanům přesně to, co chtěli slyšet.

Pod otevřeným dopisem, který žádá Babišovu rezignaci, jsou teď desítky podpisů.

K rezignaci ministra Babiše nezávisle na dopisu vyzvali také předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg či ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) na sociální síti Facebook označil výroky podobné těm Babišovým za šílené. „Je absolutně šílené dávat dohromady to, že někdo dnes nemá práci a pobírá sociální dávky s tragickými osudy jeho předků za druhé světové války,“ napsal doslova ministr.

Sluší se dodat, že sám Babiš se bránil, že jeho výroky vytrhli novináři z kontextu. Prohlásil, že by hrůzy holocaustu nezpochybňoval.

                                                                   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…