Babiši, tvoje řeči se hroutí. Vzkazuje někdo, od koho byste to nečekali

03.08.2015 7:09

Magazín Týden se na svých stránkách věnuje kauze společnosti Respect – pojišťovacího makléře blízkého ministru financí Andreji Babišovi a jeho Agrofertu. V nedávné minulosti totiž získal zakázku na zprostředkování pojištění pro státní ropnou společnost Mero, a navíc se o ní mluvilo v souvislosti se zákonem o pojišťovnictví, který přiměl Andreje Babiše k nevídané ztrátě sebekontroly.

Babiši, tvoje řeči se hroutí. Vzkazuje někdo, od koho byste to nečekali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš hovoří ve sněmovně

Pojišťovací makléř Respect dlouhé roky zprostředkovává životní pojištění pro čtyřicet tisíc zaměstnanců Agrofertu. Jeho blízkost byla navíc stvrzena tím, když se Kateřina Reiblová, ředitelka lidských zdrojů a členka představenstva firmy (čerstvá absolventka soukromé Vysoké školy finanční a správní je dcerou Zdeňka Reibla, který společnost vede od jejího vzniku v roce 1993, pozn. red.) stala šéfkou Mladého ANO, mládežnické organizace Babišova hnutí. Na funkci však v červenci rezignovala s vysvětlením, že je znechucena chováním médií.

Firma Respect nedávno uspěla ve výběrovém řízení na pojišťovacího zprostředkovatele pro firmu Mero. Státní podnik spadající pod Ministerstvo financí stoprocentně podléhá šéfovi ANO Andreji Babišovi. V jeho čele stojí Stanislav Bruna, dlouholetý manažer v petrochemii, který působil v nejužším vedení holdingu Unipetrol v době, kdy jej ovládal Andrej Babiš. Ten firmu převzal po vítězství v privatizačním tendru, do vedení dosadil nové manažery, ovšem po půl roce si akvizici rozmyslel a firmu státu vrátil. Jím dosazení manažeři pak působili ve vedení ještě několik let, než v další privatizaci zvítězil polský PKN Orlen.

„Pan Bruna pracoval od roku 1985 do roku 2012 v manažerských funkcích v Chemapolu a ve skupině Unipetrol. Nikdy nepracoval ve společnostech patřících do skupiny Agrofert,“ uvedla k tomu Radomíra Doležalová, tajemnice Mera.

Jak ale připomíná Týden, je faktem, že Mero předpokládalo, že za zakázku zaplatí 1,9 milionu, zatímco reálná cena nabídnutá společností Respect činila pouhých 506 tisíc. Mero zdůraznilo, že společnost má navíc vazby i na zahraniční pojišťovny, což je pro státní firmu s dceřinnou společností v Německu rovněž důležité. Tyto služby však prý byli schopni nabídnout i další soutěžitelé.

O firmě Respect se ale začalo mluvit i v souvislosti se zákonem o pojišťovnictví. Jeho nová verze, připravovaná na Babišově ministerstvu, přesouvala část provizí za životní pojištění z pojišťoven ke zprostředkovatelům (sám Andrej Babiš v emotivním vystoupení na tiskové konferenci vyčíslil tuto částku na 22 miliard, pozn. red.). Na tom by spolu s dalšími makléři vydělala i firma Respect. Během připomínkového řízení však byl zákon pozměněn tak, že tento přesun byl zrušen. Měl za tím stát Martin Pros, náměstek ministra Babiše, nominovaný ČSSD. Když to Babiš zjistil, Prose na minutu vyhodil a několikrát jej v médiích nařkl, že je placen pojišťovnami.

Změnu se následně pokoušel prosadit při projednávání ve sněmovně ještě poslanec ČSSD Stanislav Šincl. Na toho následně Babiš zaútočil ve známé aféře při soukromém jednání koaličních poslanců, kdy mu předčítal ze složky papírů, kterou si na něj nechal vyhotovit, jeho údajné korupční hříchy. Výbuch ministra Babiše následně vedl ke koaliční roztržce.

David Ondráčka z protikorupční organizace Transparency International je informacemi o vazbě úspěšné firmy na Babišovo hnutí znepokojen. „Když státní zakázku získá firma, která sponzoruje politické strany, vždycky to vzbuzuje podezření. Podobné je to i s členstvím zaměstnanců v politických stranách,“ dodal. Pak připustil, že výběrové řízení nemusí být automaticky zmanipulované, ale přesto je prý třeba mít se na pozoru. „Jestliže ale státní zakázku získá firma napojená na ANO, hroutí se i základní a snad jediná teze, s kterou ANO do politiky šlo – že si nejdou pro zakázky, ale chtějí sloužit veřejnosti,“ uzavřel Ondráčka, o kterém se uvažovalo jakožto o nominantovi ANO do některé z vysokých státních funkcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…