Babiši, ty kuní ksichte, táhni s EET! Na Václaváku proběhl velký protest Soukromníků a Svobodných

28.10.2015 14:46

Strana soukromníků České republiky společně se Svobodnými dnes odpoledne na Václavském náměstí uspořádala protest. Na akci se sešlo více než lidí, kteří si přinesli s sebou transparenty burcující proti plánům levicové vlády. Nesouhlasili především s registračními pokladnami a zaváděním elektronické evidence tržeb. Na mnohých transparentech bylo možné vidět také ostrý vzkaz ministru financí Andreji Babišovi (ANO).

Babiši, ty kuní ksichte, táhni s EET! Na Václaváku proběhl velký protest Soukromníků a Svobodných
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protestní akce proti zavedení elektronické evidence tržeb. Mezi proslovy hrála skupina Turbo

Více než tisíc protestujících se sešlo v den státního svátku výročí Dne vzniku samostatného Československa v horní části Václavského náměstí v Praze na demonstraci, kterou společně organizují Soukromníci a Svobodní. I když obě uskupení pořádají akci společně, odlišily se od sebe barevně. Soukromníci si oblékli žluté reflexní vesty a klobouky, Svobodní byli zase v zeleném.

Na demonstraci si protestující přinesli transparenty nesoucí provolání jako: „Zastavme likvidaci živnostníku. Už žádné klacky pod nohy. Zastavme registrační pokladny. Babiši, táhni s EET, ty kuní ksichte!“

Na úvod akce vystoupili předseda Soukromníků Petr Bajer a šéf Svobodných, europoslanec Petr Mach.

"Elektronická evidence tržeb je nesmysl, kdo chce tržby zatajit, ten je zatají. Je to jen klacek v rukou státu. Ohrožení svobody přichází i od naší vlády, nejen z Evropské unie," řekl předseda Strany Svobodných občanů Petr Mach. Podle předsedy Asociace podnikatelů a manažerů Radomila Bábka moc státu neustále posiluje na úkor práv občanů.

Místopředseda Strany soukromníků Rudolf Baránek v závěru přečetl Václavskou výzvu, kterou podepsali předsedové obou stran i zúčastněných asociací.

"Vyzýváme všechny spoluobčany k aktivní účasti na projevech odporu vůči aktuálnímu vývoji směřujícímu k vybudování silného všemocného státu, státu všeobecné kontroly a bezbřehé šikany. Vyzýváme všechny pracovité, aktivní a odpovědné občany ČR k projevu občanské nespokojenosti ve vztahu k současné vládní politice, jejímž cílem je zničit poslední zbytky podnikatelských svobod, malé a střední podnikatele a střední třídu jako takovou," stojí mimo jiné ve výzvě.

Na pódiu před sochou svatého Václava se střídali řečníci s hudební skupinou Turbo. Demonstraci ukončil zpěvem státní hymny sympatizant Strany soukromníků zpěvák Bohuš Matuš. Po hymně ještě následovalo skandování "EET nechceme!".

Přijetí zákona o elektronické evidenci tržeb ve Sněmovně blokuje pravicová opozice. Vláda si od elektronické evidence tržeb slibuje zlepšení výběru daní a omezení šedé ekonomiky. Podle kritiků ale zákon přinese jen další náklady živnostníkům na pořízení povinného vybavení a bude znamenat jejich šikanování.

Soukromníci i Svobodní chtěli dnešním protestem vyjádřit nevoli vůči současné levicové koaliční vládě. V ní se podle nich schovávají konzervativně se tvářící lidovci a hlasují pro všechno, co ČSSD a ANO upečou. „Chceme vyzvat vládu České republiky, aby revidovala své programové cíle, opustila plány na zavedení nových nástrojů regulace, kontroly a represe podnikavých a iniciativních občanů, jejichž činorodost je podhoubím naší ekonomiky a prosperity. Chceme vyzvat vládu, aby zastavila růst výdajů na státní aparát, nenavyšovala počet státních zaměstnanců, snížila úroveň administrativní zátěže, byrokracie a zásahů do soukromí občanů. Vyzýváme vládu, aby liberalizovala tržní prostředí, zjednodušila daňový systém a snížila daně. Rovněž aby snížila míru přerozdělování a výši státního zadlužení,“ řekl k demonstraci ParlamentnímListům.cz místopředseda Strany soukromníků Rudolf Baránek.
 

Z demonstrace přineseme reportáž

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…