Babiši, ty zasr***… Žer slimáky! zaznělo od elity Pirátů. A to nebylo vše

02.01.2020 10:52

Pirátskou europoslankyni pořádně naštval novoroční projev premiéra Andreje Babiše. Šéf vlády v proslovu použil formulaci, že kdyby byl čaroděj Harry Potter s kouzelnou hůlkou, z České republiky by bylo Švýcarsko. Pirátka Gregorová se na svém instagramu rozhodla odhodit korektnost.

Babiši, ty zasr***… Žer slimáky! zaznělo od elity Pirátů. A to nebylo vše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

„Sorry, ale už musím být nekorektní. Mohl by si ten zasr*** mudla přestat brát do pusy něco, čemu nerozumí? Crucio Prchal, fakt,“ napsala Markéta Gregorová v rámci takzvaného příběhu na sociální síti Instagram.

Europoslankyně v příspěvku použila i několik specifických termínů ze ságy o Harry Potterovi. Jednak označila premiéra za mudlu. Co to znamená? V příběhu o kouzelníkovi z pera britské spisovatelky tento termín označuje člověka, který nemá ani kapku kouzelnické krve.

Anketa

Na svobodu slova už můžeme jen vzpomínat, říká předseda Senátu Kubera. Má pravdu?

88%
12%
hlasovalo: 19429 lidí

Svůj příspěvek pak Gregorová opatřila doplněním „eat slugs“, tedy jez nebo žer slimáky. Což je jedna z kleteb používaných zmíněným kouzelníkem. Závěrem pak zazněla věta „Crucio Prchal“. To ve světě Harryho Pottera znamená použití zakázané a kruté kletby.

„Způsobuje bolest, která může oběti přivodit i šílenství. Formule zní crucio a latinsky znamená mučím,“ vysvětluje encyklopedie termínů z Harryho Pottera.

Jaká slova z premiérova projevu Gregorovou tak naštvala? „Dlouhodobý růst naší země ale musí být postavený hlavně na investicích. Proto jsme sestavili Národní investiční plán. 20 000 projektů v hodnotě osmi tisíc miliard. Kompletní investiční potenciál naší země na příštích 30 let. Představte si, že bych byl Harry Potter, měl kouzelnou hůlku a proměnil ty projekty hned teď ve skutečnost. Stali bychom se okamžitě druhým Švýcarskem,“ sdělil premiér z obrazovky občanům na Nový rok.

Markéta Gregorová je od loňského května členkou Evropského parlamentu a místopředsedkyní Evropské pirátské strany. V minulosti kritizovala kupříkladu Rusko, které podle ní potlačuje občanskou společnost, a vyzvala tamní režim, aby s tím přestal.

Europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti)

„Rusko se rozhodlo dále prohloubit svůj demokratický deficit a je na cestě k policejnímu režimu. Sledování novinářů a zaměstnanců neziskových organizací a jejich označení za ‚zahraniční agenty‘ je zcela nepřípustné, vytváří prostředí strachu a potlačuje základní funkce občanské společnosti. Jako zástupci evropských občanů musíme jasně odmítnout, aby obyčejní občané byli sledování jen proto, že sdílejí obsah médií, které jsou na černé listině,“ napsala před časem.

Naštvalo ji též rozhodnutí ruských úřadů zařadit na černou listinu českou neziskovku Člověk v tísni. „Člověk v tísni už dvacet pět let odvádí skvělou práci a je nepřípustné, aby byli na území Ruska jeho zaměstnanci sledováni a byly na ně vedeny složky. Takové chování nemá s demokratickým režimem nic společného,“ varovala Gregorová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…