Babišova MAFRA pátrá po pravdě o agentu Burešovi. Zjistila nová fakta

14.12.2013 9:23

Deník MF Dnes patřící pod vydavatelství MAFRA, které vlastní šéf hnutí ANO a majitel holdingu Agrofert Andrej Babiš, se pustil do pátrání po agentu Burešovi. Babiš se u soudu domáhá verdiktu, že byl veden coby agent Státní bezpečnosti (StB) neoprávněně. Deník nahlédl do svazků, které na něj bezpečnost vedla. Podnikatel a politik tvrdí, že důkazy o spolupráci se nemohou objevit, a soud ho tak očistí.

Babišova MAFRA pátrá po pravdě o agentu Burešovi. Zjistila nová fakta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

"Já tvrdím, že je svazek od počátku zfalšovaný, že ho StB vedla bez mého vědomí. Proč se tak stalo, nevím, nechci spekulovat a asi se to ani už nikdy nedovím. Důstojník, který měl svazek na starosti, veřejně přiznal, že dokument byl zfalšovaný na příkaz jeho nadřízených. Už jenom tohle přiznání je natolik závažné, že by to mělo vést k tomu, aby mojí žalobě bylo soudem vyhověno," uvedl Andrej Babiš v rozhovoru pro MF Dnes.

"Vím, že jsem žádnou spolupráci nepodepsal. Důkaz, že jsem někoho udával, něco podepisoval nebo chodil do tajných bytů, prostě Ústav paměti národa nemá a mít nemůže, protože se, jak už jsem řekl, nic takového nedělo. Rozhodnutí soudu vyhodnotíme, až nějaké padne. Jsem přesvědčen, že bude v můj prospěch," uvedl dále Babiš v rozhovoru.

V době, kdy údajná spolupráce se Státní bezpečností měla probíhat, byl prý Babiš v zahraničí a mohou mu to dosvědčit bývalí kolegové ze společnosti Petrimex. V této firmě podle něj navíc byla celá řada tajných spolupracovníků StB. "O některých se to vědělo, někteří se tím totiž ani netajili," dodal politik.

Babiš alias agent Bureš

StB na Andreje Babiše vedla svazek, ve kterém vystupoval pod krycím jménem Bureš. Redaktoři MF Dnes zjistili, že některé dokumenty ze spisu zmizely. Chybí například i jeho vlastnoruční podpis nebo zprávy agenta. Bývalý důstojník tajné služby Andrej Kuľha  prohlásil, že je Babišův svazek zfalšovaný, z manipulace se spisem obvinil své bývalé kolegy.

Redakce deníku upozorňuje na záznam o dvou kontrolách svazku z let 1981 a 1986, kterou provedla Inspekce ministra vnitra v Praze. Zajímavá je prý hlavně druhá prověrka, kdy už měl Babiš být veden jako agent. Ta byla důkladná, ze 127 agentů bylo 36 vyřazeno a dalších třicet přeřazeno do nižší kategorie důvěrník. Svazek agenta Bureše vyřazen ani přeřazen nebyl.

Pro a proti Babišovi

Zjistit pravdu není zdaleka jednoduché. MF Dnes shrnuje tři body, které mluví ve prospěch Babiše, na druhou stranu vyjmenovává stejný počet faktů svědčících proti němu. Prvním bodem, který dává Babišovi za pravdu, je to, že chybí závazek ke spolupráci podepsaný Babišem. Ve svazku je dále vykázáno 45 korun za občerstvení z doby, kdy byl Babiš údajně v Maroku. Bývalý důstojník StB je navíc ochoten dosvědčit falšování svazků.

Na druhou stranu proti podnikatelově verzi hovoří hned několik faktů. Prvním z nich je to, že záznam o získání Babiše ke spolupráci s podrobným popisem, jak vázací akt proběhl, ve spisu zůstal. Svazky OKO a VOJÁK navíc obsahují záznamy o aktivní spolupráci agenta Bureše. A ani přísná prověrka centrály StB v Bratislavě v roce 1986 žádné falšování agentských spisů neodhalila.

Dokud se neobjeví nějaké další informace či nová svědectví k agentovi jménem Bureš, bude těžké odhalit, jak to s domnělou Babišovou spoluprací doopravdy bylo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…