Babišova firma se rázně vypořádala s konkurencí: Prostě jí zlikvidovala úrodu herbicidem

15.06.2015 20:02

Firma Agro Jevišovice, která patří Babišovu Agrofertu, zničila svému konkurentovi úrodu herbicidem. Brutálními praktikami pak porušila smlouvu, pod kterou se sám Babiš podepsal. Bohumír Rada, šéf poškozené firmy Agro Boskovštejn, už plánuje žalobu. Informuje Deník Referendum.

Babišova firma se rázně vypořádala s konkurencí: Prostě jí zlikvidovala úrodu herbicidem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Na začátku května se v obci Velký Karlov na Znojemsku rozjely postřikovací stroje. A tak se na pole, kde byla potravinářská pšenice Bohumíra Rady, snesl Roundup, což je nejpoužívanější totální herbicid.

Když se Rada ptal, kdo za tím stojí, protože on k tomu žádný příkaz nedal, dopátral se, že za akcí je Agro Jevišovice, bývalá Radova firma, kterou byl prý pod tlakem okolností nucen odstoupit právě Babišovi.

A právě když Rada Babišovi firmu odstupoval, podepsali memorandum, ve které se Agro Jevišovice zavázalo k poskytnutí patnácti set hektarů půdy nové Radově firmě. K tomu však nikdy nedošlo, jelikož smlouvu nikdy nezaregistrovali na pozemkovém úřadě. Druhá dohoda na dvanáct set hektarů půdy dopadla obdobně.

Ve sporu o půdu dokonce Babišova firma využila nových zákonných norem o pozemcích, kdy právě na pozemku, který původně Agro Jevišovice pronajímalo Radovi, k 1. 10. 2014 zanikly všechny nájemní vztahy. Nyní se snaží obhájit své jednání tím, že pan Rada půdu neoprávněně zasel i přes vědomí, že o právo na pozemky přijde.

Celý článek zde

Rada tvrdí, že vše dělal v dobré víře a má k dispozici smlouvu, která mu dává k dispozici dvanáct set hektarů pozemků až do roku 2017. Pavel Koch, vedoucí úseku rostlinné výroby Agro Jevišovice, však tvrdí, že pozemky patří jim a bližší informace má pozemkový úřad. Tam však nic s jistotou nevědí, poněvadž jim chybějí směrnice na posouzení tohoto podle mluvčího Agrofertu ojedinělého případu.

Výsledek je zatím takový, že pan Rada nemá nic, jen podepsanou smlouvu. Žádné pole, žádnou úrodu a bez ní ani živnost. Jak celý spor dopadne, se ještě neví, pana Radu si pozvali přímo do Agrofertu, mezitím však plánuje podat žalobu a trestní oznámení na Agro Jevišovice.

Ať už situace dopadne jakkoliv, jedno je zřejmé. Agro Jevišovice dobrovolně zničilo zemědělskou úrodu. „Za socialismu by vás za tohle všechny zavřeli včetně Babiše. Rozumíte mi, to byla potravinářská pšenice, z té by se pekl chleba...,“ cituje pan Rada slova jednoho místního agronoma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…