Babišova kontrola odhalila Babišova kandidáta, píše server

08.10.2014 9:55

Hnutí ANO Andreje Babiše má podle serveru Echo24.cz problém se svým kandidátem v Praze 5. Paradoxně audity nemocnic, které řídil ministr financí, odhalily, že kandidát ANO Michal Mundl je manažer společnosti CWE, která v letech 2008-2009 organizovala předražené nákupy zdravotnické techniky.

Babišova kontrola odhalila Babišova kandidáta, píše server
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tisková konference kandidátů ANO do pražského magistrátu. Vyjádřili pětkrát ne současným magistrátním poměrům

Některé špitály údajně měly při nákupech vybavení manipulovat s veřejnými zakázkami a pořizovat předražené přístroje. Historicky nejvíc překročily fakultní a krajské nemocnice obvyklé ceny přístrojů během nákupů pro onkologická a traumatologická centra v letech 2008 a 2009. Tento fakt vyplývá z dílčích informací o dosud tajném auditu evropského dotačního programu IOP.

Valná většina ředitelů nemocnic zvolila při vyhlášení výběrových řízení postup, který zabránil, aby se přihlásily jiné než tzv. kompletační firmy. Server Echo24.cz připomíná, že stačila podmínka, že dodavatel musel už dříve realizovat několik zakázek v hodnotě okolo 100 milionů a šanci už tak měli pouze kompletátoři, kteří neprodávají jednotlivé přístroje, ale obvykle techniku pro celé oddělení. O dodávky pro šestnáct nemocnic se podělilo celkem pět kompletátorů, kteří tak mohli podle kontrolorů Ministerstva financí žádat ceny až o padesát procent vyšší, než tehdy bylo obvyklé.

Audit společnosti KPMG z roku 2011 říká, že většina nemocnic si na doporučení Ministerstva zdravotnictví najala externí firmy, které se ujaly řízení projektu. „Častým vítězem zadávacích řízení na management byla firma CWE,“ upozorňuje audit. Lidové noviny už před dvěma lety upozornily, že CWE pomáhala nemocnicím organizovat veřejné soutěže a dokonce jednala s dodavateli. Spolupráci s nemocnicemi na podnět Ministerstva financí prý připustil i jednatel CWE Michal Mundl.

Víme o tom, ale odvolávat ho nebudeme

Server Echo24.cz uvádí, že manipulaci při nákupech přístrojů potvrdila kontrola Ministerstva financí a v důsledku jeho zjištění přijde Česko o další desítky milionů na pokutách Evropské unii. Manažer CWE Mundl za to údajně nese velmi pravděpodobně část odpovědnosti. Nyní figuruje na 17. místě kandidátky hnutí ANO v Praze 5.

„Víme o tom,“ potvrdil účast Mundla při předražených zakázkách oblastní manažer ANO v pátém pražském obvodě Jiří Špaňhel. V Mundlově kandidatuře na sedmnáctém místě prý nevidí žádný problém.

„Odvolat ho teď by bylo špatně,“ odvolává se Špaňhel na zvláštnost volebního systému ve městech a obcích. I když volič zaškrtne volební stranu, nedává své hlasy straně, ale všem jejím kandidátům. Pokud by se snížil počet kandidátů ANO v pátém pražském obvodě z pětačtyřiceti na čtyřiačtyřicet, přišlo by hnutí automaticky o pětačtyřicetinu, tedy o dvě procenta svých hlasů. Na to, aby se Mundl dostal do zastupitelstva, by ANO muselo získat přes třicet procent hlasů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…