Babišova loutka. Nedovedu si představit, že by dělala nezávislou ministryni. Faltýnek u Moravce čelil Zaorálkovi i opozici

14.05.2017 15:28

O vládní krizi dnes v pořadu Otázky Václava Moravce na ČT24 hovořili místopředsedové stran a hnutí Lubomír Zaorálek z ČSSD, Jaroslav Faltýnek z ANO, Jiří Dolejš z KSČM a Martin Kupka z ODS.

Babišova loutka. Nedovedu si představit, že by dělala nezávislou ministryni. Faltýnek u Moravce čelil Zaorálkovi i opozici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek

Zda bude příští týden konečně jasno, Lubomír Zaorálek neví. „Návrh hnutí ANO na post ministra financí mi přijde problematický,“ řekl ke jménu náměstkyně Aleny Schillerové Zaorálek. „Nedovedu si představit, že by člověk, který odmítal šetření korunových dluhopisů, že by takovýto člověk dělal šéfa státní kasy. Je to rozhodnutí premiéra,“ podotkl.

„My jsme ustoupili. Pan Babiš řekl, že se nechá odvolat prezidentem Zemanem. Dali jsme návrh, jméno paní Schillerové. To, co říká pan Zaorálek, odmítám. Ty dohady, co on tady říká, jsou nesmysly. Finanční správa je objektivní,“ oponoval Faltýnek. „Chceme, aby se koaliční rada sešla dříve než ve čtvrtek. Je to zbytečná prodleva. Ta pozice je jasná. A věřím, že pan premiér po diskusi s paní Schillerovou bude tento návrh respektovat,“ dodal.

K osobě Aleny Schillerové se vyjádřil i Dolejš. „Myslím si, že koalice již několik měsíců nefunguje a následně už ani fungovat nebude. Náměstkyně Schillerová patří mezi ty nejschopnější, které znám,“ zastal se jí Dolejš, zároveň se domnívá, že však k uklidnění situace nepřispěje.

„Pro nás je náměstkyně Schillerová jen obtížně přijatelná. Spojitost s hnutím ANO je jednoznačná,“ zareagoval Kupka. „Znovu to může vytvářet jen nové pochybnosti a nové spekulace. Při vší úctě k této dámě se domnívám, že by to byla jen loutka v rukou Andreje Babiše,“ dodal.

I přes to vše poslední průzkumy veřejného mínění nežádají předčasné volby. "„Pro českou veřejnost je konsolidovaný stav situace to, co by si představovali,“ podotkl k tomu Kupka. „Lidé čekají na řádné volby, aby to mohli vyřešit,“ dodal Dolejš. 

Do celé věci také hovoří prezident Miloš Zeman, který říká, že pokud by premiér Bohuslav Sobotka navrhl na ministryni financí Alenu Schillerovou, akceptoval by ji. V opačném případě se domnívá, že by hnutí ANO mělo vypovědět koaliční smlouvu. Jednašedesát procent pak podle průzkumu České televize prezidenta Zemana za jeho postup při vládní krizi kritizuje. Zajímavé pak je, že stejný počet lidí (37 %) chce, aby Zeman odvolal vicepremiéra Babiše i aby počkal na vyjádření Ústavního soudu v celé věci. 

Celý pořad byl následně poměrně útočný, kdy místopředseda ANO Faltýnek zaútočil na Zaorálka, aby se omluvil za lži. To však Zaorálek odmítl a vyzval k omluvě Faltýnka. „Nemaťte veřejnost,“ zareagoval Zaorálek. Podle Faltýnka však jde o velkou útočnou kampaň vůči Babišovi.

Faltýnek pak vyjádřil postesk nad tím, že se těmito posledními událostmi kazí dojem z celé vlády, která je podle něj úspěšná a měla by dovládnout. „Věříme, že pan premiér bude paní Schillerovou akceptovat. Když ji nebude akceptovat, musíme si sednout a eventuálně dát dalšího kandidáta, ale toho zatím nemáme,“ řekl. „Chceme pracovat a ukončit krizi,“ dodal.

„Sebechvála smrdí. Tato vláda zatížila zemi řadou regulací a omezila svobodu,“ zapojil se do kritiky Kupka. „Ve vládě působí člověk, který nemluvil pravdu, ovlivňuje mediální prostředí,“ tvrdil Kupka. „To není pravda,“ skákal mu do řeči Faltýnek.

V současné době pak chtějí zareagovat komunisté, kteří chtějí vyslovit nedůvěru vlády. „Jak si mají připadat voliči, když se mají dívat na debaty? Sprosté napadání? Zpochybňuje se legitimita celé vlády,“ zareagoval Dolejš a rýpal opět do Babiše. „Proč jste ho popravili v přímém přenosu dopředu?“ rozčílil se opět skákáním do řeči Faltýnek.

„Nedočkáme se toho, aby koaliční partneři sami dali demisi. Chceme nechat hlasovat o jejich důvěře, abychom věděli, jak na tom vláda je,“ řekl Dolejš s tím, že tento test je logický a legitimní. „Není jediný důvod se bát toho hlasovat, jediný důvod je ten, že ti, co si nadali do krav a ojebávačů, si podají ruce a půjdou dál,“ rozčílil se Dolejš.

ODS podpisy ke komunistickému návrhu o hlasování nepřidá. „Ukazuje se opakovaně, že existuje pakt mezi Andrejem Babišem a Milošem Zemanem, a bojíme se toho, že můžeme dát více zbraní do rukou panu prezidentovi. Jestliže tato vláda není schopná dovládnout, tak jsme nabídli rozumné řešení,“ řekl Kupka.

„Já už tu mlčím 20 minut,“ ohradil se následně Zaorálek, že nedostal dlouho slovo. „To jsem zvědav, co zásadního chcete říct, když jsem vám nepoložil ani otázku,“ rýpl si Moravec.

„V této zemi se musíme naučit vládnout čtyři roky. To, že přijde krize, to se musí vždy vyřešit. Můj postoj je: Máme úkol. Já jsem si to vytkl a říkám: Musíme dovládnout. Máme ve vládě jeden slabý kus,"“ řekl Zaorálek a opětovně mu skočil do řeči Faltýnek. A to poté, když Zaorálek tvrdil, že Babiš obchází daně. „Nedělejte to. Neříkejte to,“ podotkl.

„Všímáte si, kdo dělá v této debatě zmatek?“ zeptal se následně Moravec. „Vy všichni si do toho skákáte,“ zkonstatoval. Martin Kupka pak následně poznamenal, že on vyčkává.

Zaorálek se však následně prosadil. „Babiš je tím slabým kusem a nemůže tam zůstat. Řídí úřad, který by měl řešit problémy, v nichž je sám Babiš namočen. Babiš parazituje na státu jako fikus. A navíc vlastní hybridní stranický tisk,“ podotkl Zaorálek, čímž opět rozčílil Faltýnka. Hybridním stranickým tiskem měl na mysli MF Dnes a Lidové noviny.

„Jádro problému je to, co způsobil v české politice Andrej Babiš. Ten nikdy být ve vládě neměl. Už na začátku se pokřivily ústavní zvyklosti kvůli lustračnímu osvědčení, které Andrej Babiš nemohl předložit. Andrej Babiš se vytvořil sám,“ odmítl pak Kupka, že by ODS stála za tím, že vytvořila svými problémy jeho postavu v politice. 

V pořadu se pak hovořilo i o tom, zda se Bohuslav Sobotka (ČSSD) obrátí na Ústavní soud. Podle Zaorálka se ukáže, jak se bude celá situace vyvíjet. A následovala hádka mezi Faltýnkem a Kupkou ohledně toho, kdo přispěl k lepšímu výběru daní. Faltýnek pak také rýpal do zásahu na ministerstvu školství. A neopomenul zmínit to, že proti jejich hnutí jsou tradiční politické strany.

„Ale vždyť vy jste také z tradičních politických stran. Vy jste z ČSSD, pan Babiš je z komunistické strany,“ zaútočil Zaorálek na Faltýnka. A další překřikování bylo na světě, dokonce musel zvýšit hlas i sám Moravec. „Mám pocit, že vládní krize příští týden neskončí,“ podotkl Moravec.

Závěrem se pak také politici vyjádřili k výroku prezidenta Zemana dnes v Číně, když v rozhovoru s ruským prezidentem Vladimirem Putinem řekl, že novináři by se měli likvidovat. Putin hovořil jen o jejich omezování. „Mně se hrubě nelíbí, aby se debatovalo o likvidaci či omezování novinářů. Je to velmi nediplomatické,“ zkritizoval Zaorálek. „Je to nevhodný žert,“ dodal Kupka. Putin má podle něj s omezováním novinářů svou reálnou zkušenost.

„Budu si přát, abychom měli v naší zemi demokracii,“ uzavřel Moravec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…