Babišova personální politika je nebezpečná, zní z Lidových novin

23.02.2019 10:25

Komentátor Lidových novin Petr Kamberský má za to, že Babiš neohrožuje českou demokracii tím, že mluví o zrušení Senátu, nýbrž tím, jaké lidi dosazuje do vlády. Třeba ministryni průmyslu za hnutí ANO Martu Novákovou, která hájila spíše mobilní operátory než voliče.

Babišova personální politika je nebezpečná, zní z Lidových novin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marta Nováková, ministryně průmyslu a obchodu

Když Babiš před volbami v roce 2017 rozdával svou knihu, ve které voličům popisoval, o čem zrovna sní, pokud zrovna nepracuje, lidé si povšimli toho, že uvažuje i o zrušení Senátu. Politologové varovali, že Senát představuje ústavní pojistku a jeho zrušení nemusí být za určitých okolností rozumné. Babiš však zatím neučinil žádné kroky, které by zrušení Senátu předznamenaly.

Přesto prý není demokracie před Babišem zcela v bezpečí. Ani ne tak kvůli rušení Senátu, ale spíše kvůli tomu, jaké lidi si vybírá do vlády. Předseda kabinetu rád říká, že dává přednost odborníkům před politiky. A právě tady se skrývá kámen úrazu.

„Do klíčových vládních exekutivních funkcí dosazuje lidi, kteří nemají demokratický mandát; naopak zvolené hvězdy jeho hnutí zůstávají v parlamentu bez vlivu na exekutivu. A to je malér, jak jsme viděli třeba na příkladu ministryně průmyslu Marty Novákové,“ napsal Kamberský.  

„Ta ve svém dnes již nesmrtelném výroku o drahých datech ukázala, kam takováto politika vede. Coby bývalá předsedkyně Svazu obchodu a cestovního ruchu dokáže perfektně opakovat argumenty zástupců Asociace poskytovatelů mobilních sítí, ale zatím jsme ji nikdy neslyšeli opakovat argumenty voličů či spotřebitelů. Jinak řečeno: pro budoucí kariéru paní Novákové není rozhodující volič, ale názor velkých hráčů v korporátu,“ pokračoval Kamberský.

Ministr má zastupovat především zájmy občanů své země. Politik, který se stal ministrem i díky hlasům voličů, si toho je dobře vědom. Pokud dospějí voliči k závěru, že jim politik nevěnuje dost pozornosti, příště ho nezvolí. Martu Novákovou však nezvolení trápit nemusí, protože nebyla zvolena ani tentokrát.

Kamberský v této souvislosti připomíná, že jen čtyři z deseti Babišových ministrů jsou zároveň členy hnutí ANO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…