Babišova pravá ruka říká, jak zastavit mrhání penězi. A ukazuje na nesnáz

26.02.2014 11:28

První náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht sdělil Deníku.cz postoje hnutí ANO ke služebnímu zákonu i normě o finančním řízení. ANO nechce politické náměstky, na kterých ostatní koaliční partneři trvají. Podle Wagenknechta je také třeba zvýšit odpovědnost lidí, kteří rozhodují o miliardových zakázkách, aby odpovědnost nebyla přenášena na řadové úředníky.

Babišova pravá ruka říká, jak zastavit mrhání penězi. A ukazuje na nesnáz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo financí ČR

V mnoha případech nehospodárného, mnohdy i podvodného jednání, například při odtékání milionů z eráru do soukromých firem při vybavování nemocnic, figuroval jako auditor první náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht, který nyní hlídá peníze celého státu. V minulosti spolupracoval s think tankem Good Governance a iniciativou Rekonstrukce státu. Nyní se odborně podílí na finalizaci dvou klíčových norem, které by měly standardizovat poměry ve státní správě, tedy zákona o úřednících a o finančním řízení.

„Oba jsou stranami téže mince, jeden se zabývá kvalitou lidí, druhý kvalitou finanční správy," uvedl Lukáš Wagenknecht během kulatého stolu k daným předpisům. Informuje o tom server Deník.cz.

Podle Wagenknechta je třeba novelizovat normu o finančním řízení. Podle Deníku.cz poukazuje například na zásady účelnosti, hospodárnosti, legality či přiměřenosti a efektivity.

 „Je třeba zvýšit odpovědnost lidí, kteří rozhodují o miliardových zakázkách, těžko může jít o účetní, která jen vyplňuje kolonky podle zadání svých nadřízených. Měl by platit princip - kdo rozhoduje, ten podepisuje a zodpovídá," míní Lukáš Wagenknecht. Nyní prý není vzácné, že politik deleguje podpisovou pravomoc na úředníky, kteří mohou být v případě dodatečně zjištěného pochybení popotahováni, ba dokonce stíháni, zatímco skutečný autor pokynu je z obliga.

Než deset politických náměstků, raději žádný

Služební zákon je dalším, ke kterému má ANO výhrady. Podle Deníku.cz není ale zdaleka zřejmé, kdo bude vítězem, zda občané, kteří dostanou profesionální státní správu, nebo politické partaje a jejich zájmy.

Zákon navzdory skutečnosti, že se má dnes začít projednávat ve sněmovních výborech, nemá komplexní návrh. Pětistránkový podklad je prý spíš jakýmsi sumářem různých podnětů.

Proti smyslu zákona jde podle ANO návrh, aby počet politických náměstků nejen nebyl specifikován, ale aby tato pozice byla zcela vyňata z dosahu normy. „Osobně jsem přesvědčen, že takový náměstek by měl zastupovat ministra v jeho nepřítomnosti ve sněmovně či na vládě a měl by tudíž být jen jeden. Pokud by jich mělo být pět či deset a paralelně by působili vedle odborných státních tajemníků, tak ať raději není žádný," říká Lukáš Wagenknecht. V tom se ovšem ANO rozchází s představou koaličních partnerů, tedy ČSSD a KDU-ČSL, kteří jsou pro zachování politických náměstků. Třenice v koalici panují i okolo odměňování státních úředníků. Hnutí ANO je přesvědčeno o nutnosti zachování omezeného příplatku pro špičkové specialisty například v oblasti IT. „Není možné volat po zrušení externích služeb a zároveň zafixovat veškeré mzdy ve státní správě na částce, která je nesrovnatelná s privátním sektorem," soudí Lukáš Wagenknecht.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…