Babišova pyramidová hra. Šéfredaktor Respektu se rozepsal o podivných poměrech v ANO

14.09.2014 20:18

Šéfredaktor časopisu Respekt Erik Tabery se na internetové stránce časopisu zabývá nad budováním stranické struktury v hnutí ANO. Podle jeho názoru politický subjekt založený a vedený ministrem financí Andrejem Babišem vytváří systém, který připomíná tzv. pyramidové hry. „V případě ANO to funguje tak, že centrum – kolem Andreje Babiše – tvoří jakési čisté jádro, které určuje, kdo další se smí přidat," uvedl Tabery.

Babišova pyramidová hra. Šéfredaktor Respektu se rozepsal o podivných poměrech v ANO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Erik Tabery

„A když už je někdo členem spolku vyvolených, může přivést další,“ píše Tabery s tím, že kvůli tomu není divu, že členové ANO často sahají po svých příbuzných či životních partnerkách.

Touto cestou se podle Taberyho vydalo ANO proto, že chtělo zabránit příchodu bývalých členů ODS či Věcí veřejných. Podle Taberyho je to motivace možná rozumná, ovšem zvolená strategie je nejen nevhodná, ale i nesmyslná. „Způsob 'Já znám Petra, Petr zná Jindru, Jindra zná Helenu...' totiž může fungovat v malém týmu. Jakmile se však aplikuje na celorepublikovou politiku, začne se velmi rychle hroutit,“ domnívá se Tabery.

Upozorňuje, že pokud hnutí chce kandidovat v nějakém menším městě, může se stát, že tam nikdo z vedení nezná nikoho, v lepším případě jednoho člověka. Ten potom může získat obrovskou moc, protože si může vybrat své známé na kandidátní listinu. „Voliči pak mají dojem, že volí hnutí Andreje Babiše, ve skutečnosti ale dávají hlas partičce kamarádů, kteří se náhodou dostali pod značku ANO,“ varuje Tabery s tím, že ke zneužití kandidátek do komunálních voleb dochází občas i u jiných stran. „Nicméně nikdy ještě nenastala situace, aby nějaká strana či hnutí vypracovaly tak důsledný systém, který je ke zneužití doslova ideální,“ varuje závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…