Babišova revoluce: Proč se mají hádat na zastupitelstvu? Ať se zruší, obce a kraje může řídit jen starosta a hejtman

02.07.2017 21:21

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš ve své vizi České republiky za 18 let již nezmiňuje ani senát, ani kraje, a dokonce ani obecní zastupitelstva. Domnívá se, že stačí, bude-li obcím vládnout starosta. Rozhovor s exministrem financí Babišem přinesl server Lidovky.cz.

Babišova revoluce: Proč se mají hádat na zastupitelstvu? Ať se zruší, obce a kraje může řídit jen starosta a hejtman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Babiš zároveň ve své vizionářské knize prezentuje, že by se o důležitých změnách mělo rozhodovat v referendu. „Teď se referendum v České republice téměř nepoužívá. Použilo se při rozhodování o vstupu do Evropské unie, při rozdělení Československa se na to z nějakých důvodů zapomnělo. Ale v rámci prvků přímé demokracie jsem myslel především na to, abychom tak, jak volíme prezidenta, volili starosty a primátory,“ zmínil.

Podle něj by na radnicích měli být jen úředníci. Hlavní slovo by pak měl starosta, který by tam přišel a normálně by to řídil. Zastupitelstvo by podle Babiše nebylo, stačila by kontrola voličů. „Pokud by tam přišel starosta, který by se neosvědčil, pak by měl být mechanismus, aby se ho voliči mohli zbavit. Ale jde mi o to, že nejhorším důvodem, proč to tady tak těžkopádně funguje, je koaliční vládnutí, koaliční rozhodování,“ nechal se slyšet jasně Babiš. Podle jeho slov by pak přímo volený starosta měl více pravomocí.  

V současné době podle Babiše chybí tah na branku, vše dlouho trvá, nerozhoduje se. „Jsem přesvědčen, že většinový systém by u nás byl nejlepší, ale ten není reálný, tak pak se může využít aspoň prvek, že si lidi přímo zvolí starostu,“ řekl se slovy, že tím, že by nebyli zastupitelé, ušetřilo by se také spoustu peněz. Odmítá pak, že by přímo volený starosta měl mít nálepku diktátor, je podle něj jen někdo, kdo řídí a rozhoduje. „Čím méně politiků, tím lépe,“ uzavřel.

Původní text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…