Babišova trojka sečetla, kolik vyděláme na tajné smlouvě s USA, kterou kritizuje Keller

10.04.2014 12:21

Dita Charanzová, číslo tři na kandidátce hnutí ANO do Evropského parlamentu, se ozvala na obranu obchodní dohody EU s USA, o kterém se v tomto týdnu začalo mluvit kvůli radikálnímu odsouzení ze strany Jana Kellera, vedoucího kandidáta ČSSD.

Babišova trojka sečetla, kolik vyděláme na tajné smlouvě s USA, kterou kritizuje Keller
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dita Charanzová

Lídr eurokandidátky ČSSD Jan Keller chystanou dohodu kritizoval, neboť podle něj hrozí zaplavení evropských trhů nekvalitním americkým zbožím. Na zahájení kampaně hovořil o nebezpečné transatlantické smlouvě a přidal varování, že volný obchod zlikviduje naše lokální výrobce. „Oni chtějí pod heslem rovné soutěže a rovných podmínek omezit farmářské trhy, aby mohly supermarkety a obchodní řetězce lifrovat svoje zboží o to jednodušeji a bez konkurence farmářských trhů,“ varoval Keller.

Dita Charanzová však s názory profesora sociologie, vedoucího oranžovou kandidátku, polemizuje. Tato smlouva podle ní může být naopak přínosná. V případě stoprocentního naplnění by prý české ekonomice mohla přinést až 22 tisíc nových pracovních míst.

Celý ohlas ZDE.

Mohla by rovněž posílit český hrubý domácí produkt, odhadovaný efekt je nárůst o 2,5 procenta, což by samo o sobě mělo snížit nezaměstnanost o dvě procenta. Profitovat by z ní neměli jen vývozci přímo do USA, ale i další firmy.

Podle Charanzové navíc smlouva dává možnost, jak se elegantně zbavit zastaralé dvoustranné smlouvy s USA o ochraně investic, která je pro Českou republiku nevýhodná. Navíc odstranění dovozního cla zlevní americké výrobky, a to se projeví například i na cenách výrobků z elektronických aukcí v USA, které získávají čím dál větší popularitu.

Kromě cel budou odstraněny i netarifní překážky kalibru různých hygienických či bezpečnostních předpisů. Celkové úspory jsou vyčísleny na  214 miliard eur. „To rozhodně nejsou špatná čísla. Už dnes je ale zřejmé, že jednání nepůjdou vůbec hladce. Každá země, tedy i Česká republika, se bude snažit ochránit především svůj zájem. Evropská konkurence se bude bránit té americké a naopak,“ upozorňuje kandidátka, která působí jako diplomatka a manažerka.

To však v žádném případě neznamená, že by Česká republika při dojednávání této dohody měla stát stranou, jak nabádá profesor Keller. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…