Babišova večerní prosba: Berte to vážně! A rána Zemanovi. Hrad to zruší?

21.10.2020 21:02

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes v České televizi prosil občany, aby dodržovali opatření, která dnes vláda vyhlásila. „Blížíme se k 15 tisícům,“ zdůraznil očekávaný přírůstek nově prokázaných případů nakažených za středu. Znovu upozornil na riziko kolapsu českého zdravotního systému. Televizi Nova dnes rovněž sdělil, že v důsledku zhoršující se situace se zřejmě neuskuteční udělování státních vyznamenání na Pražském hradě 28. října, na kterém prezident trval.

Babišova večerní prosba: Berte to vážně! A rána Zemanovi. Hrad to zruší?
Foto: reprofoto: vysílání ČT24
Popisek: Andrej Babiš.

Anketa

Podporujete omezení volného pohybu a uzavření obchodů?

68%
32%
hlasovalo: 24314 lidí
Předseda vlády zopakoval svá slova z dnešní konference, kde připustil, že se vláda po odeznění první vlny epidemie dopustila chyb. „Ano, udělali jsme vícero chyb, podlehli jsme tlaku rozvolňování nebo že jsme přestali nosit v létě roušky,“ uvedl s tím, že převládl pocit, že virus odešel.

Kladl důrazný apel na lidi, aby se začali chovat zodpovědně. „Je důležité, aby se lidé začali chovat úplně stejně, jako se chovali za první vlny, protože se tak neděje. Prosím lidi, aby přistupovali k situaci, že je skutečně vážná,“ apeloval na občany.

Zdůraznil, že za středu se očekává přírůstek kolem 15 tisíc nově potvrzených nakažených. „I dnešní nárůst k 18. hodině je o dva tisíce potvrzených navíc. Blížíme se k 15 tisícům,“ uvedl premiér. Podle středečních průběžných čísel k 18. hodině přibylo 8 840 nakažených.

„Rekordně testujeme. Skutečně jsme pracovali celé léto. My jsme to nezanedbali, ale virus, který byl avizován, nás překvapil. O chybách se budeme bavit celý příští rok. Teď se musíme společně semknout. Zní to vážně, ale skutečně jde o riziko kolapsu českého zdravotního systému,“ připomněl ministerský předseda, co hrozí, pokud se křivku nákazy koronavirem nepodaří zploštit.

Pro TV Nova pak Babiš vyjádřil přesvědčení, že se kvůli pandemické situaci neuskuteční předávání státních vyznamenání na Pražském hradě. Rozhodnutí je podle něj na prezidentovi. „Jsem ale přesvědčen, že ceremoniál nebude, že si to rozmyslí a oslava bude v lepších časech,“ doufá. O situaci s prezidentem jednal i ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO), výsledky z jednání zatím nezveřejnil. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…