Babišova vláda se chová jako malé děti, řádil Fiala na Primě

20.09.2020 12:17

Hostem nedělní Partie byl předseda ODS Petr Fiala. Podle moderátorky Terezie Tománkové měl spolu s Fialou ve studiu sedět ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček, který však v pátek účast odmítl. Fiala volný prostor využil k ostré slovní palbě do celého kabinetu premiéra Andreje Babiše (ANO).

Babišova vláda se chová jako malé děti, řádil Fiala na Primě
Foto: Screen TV Prima
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala byl hostem Partie na televizi Prima

Fiala začal zostra, Konstatoval, že situace je vážná a je hrozivé, jak vláda ANO a ČSSD podcenila situaci a během léta neposílila hygienickou službu. Jak to, že hygienici nestíhají?“ kroutil hlavou Fiala, s tím, že o posílení hygienické služby se měla starat vláda. „Ministr Vojtěch nám ještě na přelomu srpna a září říkal, ‚jsme připraveni na druhou vlnu. Já odmítám, aby vláda házela zodpovědnost na občany, že se chovají nezodpovědně. Oni se chovají podle toho, jak se chová vláda, a vláda předvádí chaos,“ zlobil se Fiala.

Členové vlády znovu a znovu prohlašovali, že mají situaci pod kontrolou, ale teď se ukazuje, že během klidnějších měsíců, kdy se vláda měla připravit na možné zhoršení situace, ve skutečnosti spala. „Premiér (Andrej Babiš) a ministr zdravotnictví (za hnutí ANO Adam Vojtěch) mají největší odpovědnost za tuto situaci,“ vypálil Fiala.

„Dneska svalovat vinu na novináře, na média, na opozici, to všechno je nezodpovědné. Rozhodnout má vláda,“ zlobil se Fiala, s tím, že mu na straně kabinetu scházela rozhodnost. „Oni se chovali jako malé děti,“ udeřil Fiala na kabinet Andreje Babiše.

Podle jeho názoru vláda chybovala už na jaře, když oddalovala start ústředního krizového štábu, a bohužel teď udělala stejnou chybu a znovu nesvolala ústřední krizový štáb v čas. „Já považuju za nezodpovědné a neobhajitelné, že současná vláda takto hazarduje,“ nešetřil host vládu.

Vláda poslala roušky a respirátory seniorům, ale podle ¨Fialy by udělala lépe, kdyby je poslal učitelům na 1. stupni základních škol, které podle předsedy ODS musí bezpečně fungovat co nejdéle.

Volby do krajů a Senátu se podle předsedy ODS jednoznačně konat mají.

„Nenechme si namluvit, že volby jsou něco extrémně nebezpečného. Přijala se opatření. Volby jsou důležité pro demokracii,“ sdělil Fiala.

Když Fiala tolik kritizuje Babišovu vládu, moderátorka Terezie Tománková chtěla vědět, co by šéf ODS dělal, pokud by byl premiérem.

„Ptáte se člověka, jak by řešil požár, který vznikl proto, že si hrál se sirkami. Já bych si nikdy se sirkami nehrál,“ začal Fiala.

Poté zdůraznil, že by nejprve odvolal ministra zdravotnictví Vojtěcha, který podle jeho názoru zvládá situaci tak mizerně, že ho opouští jeden odborník za druhým.  Po odvolání ministra by se zajímal o názory odborníků, chránil by učitele na základní škole a činil by opatření na podporu ekonomiky,

„Ta opatření jsou jasná, my víme, co máme dělat, ale tahle vláda toho není schopná a ještě přitom lidem lže, a to je to nejhorší,“ uzavřel Fiala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…