Babišova žena odhalila, jak bude stát zabavovat nakradený majetek

23.04.2014 9:51

Rozhodně nebudeme navrhovat plošná majetková přiznání, říká v rozhovoru pro dnešní Právo náměstkyně ministra financí Simona Hornochová ohledně připravovaného zákona o prokazování původu majetku. Podle ní je nutné rozhodnout, kterou ze dvou možných hlavních cest se při konstrukci zákona půjde. Buď cestou daňovou, nebo cestou soudní.

Babišova žena odhalila, jak bude stát zabavovat nakradený majetek
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Protest před ministerstvem financí

Anketa

Jak uspěje Babiš v boji s daňovými úniky a rozkrádáním ve státní správě?

hlasovalo: 14223 lidí

Soudní cesta podle náměstkyně předpokládá, že tím, kdo o odčerpání majetku rozhodne, bude soud. Daňová cesta by znamenala, že majetek by se odčerpával prostřednictvím zvláštní daně. „Ta ovšem ze své podstaty nemůže dosahovat 100 %, takže docílí pouze částečného čerpání,“ uvedla Hornochová.

Než se ale předloží paragrafovaný návrh zákona, musí dojít k základní dohodě mezi ministerstvy, právníky a soudci nad tím, jaký majetek bude zákonem postihován, jaká bude míra důkazního standardu a v jakém řízení budou tyto skutečnosti zjišťovány. Je třeba také rozhodnout, zda zákon bude cílit na člověka, nebo na majetek, u něhož nebude prokázán jeho původ. Rovněž je nutná shoda na tom, jak se bude nelegální majetek postihovat a kdo to bude mít v kompetenci.

Hornochová také zmiňuje, že jedním z nástrojů, které lze při prokazování původu majetku využít, je majetkové přiznání. V současnosti existuje institut, lidově zvaný majetková přiznání politiků, kterým vybraní veřejní funkcionáři  formou čestného prohlášení sdělují mimo jiné informace o svém majetku a příjmech. „Podle našeho názoru to stačí a rozhodně nebudeme navrhovat plošná majetková přiznání,“ uvedla Hornochová.

reklama

autor: vam

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …