Babišovci představili etický kodex. Za hlasování proti klubu se budou platit desetitisíce

04.11.2013 18:37

Mnozí vyčítají hnutí ANO Andreje Babiše názorovou nekonzistentnost mezi jeho členy, která může v budoucnu podrývat jeho vnitřní stabilitu. ANO se snaží tyto spekulace vyvrátit a v rámci toho představilo svůj etický kodex, který stanovuje pro poslance například sankce, pokud se rozhodnou hlasovat v rozporu se závazným většinovým postojem svého klubu. Zároveň jim zapovídá vstup do jiného poslaneckého klubu během funkčního období.

Babišovci představili etický kodex. Za hlasování proti klubu se budou platit desetitisíce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Etický kodex ANO je dlouhý na jednu stránku, obsahuje čtyři články, přičemž ten první je rozčleněn do čtyř bodů.

První bod ukládá poslancům ANO povinnost oznámit jakýkoliv, i jen hrozící, střet zájmů. Také závazek projednat před podáním návrhy zákonů či pozměňovacích návrhů s vedením poslaneckého klubu, a pokud se klub usnese na prohlášení nějakého hlasování za závazné, podřídit se rozhodnutí klubu.

Kodex ANO dále například zapovídá odměňování "osoby blízké" v roli například poslaneckého asistenta, což byl v minulosti tradiční nešvar poslanců napříč stranami. Nechybí ani závazek nepřestoupit během volebního období do jiného poslaneckého klubu.

Za nedodržení hrozí poslancům sankce. Pokud vedení klubu shledá někoho "vinným" z porušení kodexu, může ho to stát až jeden měsíční plat, který bez náhrad činí zhruba 52 tisíc korun. Hnutí prý případnou vybranou pokutu poukáže na dobročinné účely.

Každý měsíc půl milionu pro klub

Poslanci ANO budou muset navíc také každý měsíc přispívat sedm tisíc korun do klubovní pokladničky "z výdajů na odborné a administrativní práce na činnost odborných poradců celého klubu". Každý poslanecký klub navíc získává od státu měsíčně 24 500 korun paušálně a 3 550 Kč za každého poslance. Obě složky dohromady přinesou poslaneckému klubu ANO měsíčně asi 520 tisíc korun.

"Nevím, jestli není trochu ohýbání zákona to takhle soustřeďovat, ale zkušenost z minulého období ukázala, že je dobré sledovat, jakým tématem se poslanci zabývají, jaké odborné analýzy zadávají, aby se nestalo to, že dva či tři poslanci zadali analýzu na stejné téma nebo analýzu, která už je v knihovně parlamentního institutu," uvedl pro iDnes.cz někdejší předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů, opětovně do sněmovny zvolený Petr Gazdík. Systém na takovou kontrolu právě TOP 09 a Starostové prý zavádějí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…