Babišovi nerozumím, jeho úspěch nechápu, říká Klaus

18.05.2014 20:29

Václav Klaus bude ve volbách do Evropského parlamentu volit se skřípěním zubů ODS. Bude ale kroužkovat, protože nechce podpořit lídra kandidátky Jana Zahradila. Mezitím pozoruje i ostatní strany, například hnutí ANO, které zatím podle průzkumů vede. Zde bývalý prezident přiznává, že toto hnutí úplně nechápe.

Babišovi nerozumím, jeho úspěch nechápu, říká Klaus
Foto: Matějka
Popisek: Václav Klaus

„Hnutí ANO já vůbec nerozumím. Nerozumím, jaké má názory, jakou má ideologii, jaká má stanoviska na tisíc jedna věcí. Je to pro mě naprosto nesourodý konglomerát, který se ani o nic myšlenkově centralizujícího nepokusil. Nevím, co bych k tomu vůbec mohl dalšího říci. Nedovedu si představit, jaký je důvod hnutí ANO volit pro kohokoli z jeho voličů,“ uvedl v rozhovoru pro časopis Týden Václav Klaus.

Stejně tak prý nerozumí předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi. „Nerozumím tomu, co řadu voličů tak uchvacuje na tomto seskupení a na osobě jeho předsedy zvláště. Nerozumím, nemám proto žádné vysvětlení,“ říká bývalý prezident.

Respekt k Babišovým podnikatelským úspěchům za tím Klaus nevidí, stejně tak si není jistý, zda je za tím Babišův „politický talent“. „Já žádné jeho vystoupení nikdy neviděl, nedovedu si představit, jak tam působil. Jako známý netelevizní divák s velmi ostrým názorem na nedělní polední pořad pana Moravce jsem ještě nikdy v životě neviděl Otázky Václava Moravce. Takže jsem ani nikdy v životě neviděl, jak obratně, či neobratně si v nich pan Babiš počíná,“ vysvětluje Klaus.

V rozhovoru se bývalý prezident vyjádřil i k situaci na Ukrajině, ačkoliv připustil, že se za experta na tuto problematiku nepovažuje. „Mračím se, když mi někdo řekne, že obhajuji Rusko, že jsem advokátem Putina. Není tomu tak. Jsem pouze advokátem zdravého rozumu a hledání pravdy, nenaskakování na lep různým mediálním pisálkům,“ vysvětluje Klaus.

„Myslím, že lidé mají strach. Jednou věcí je strach z otevřené války. Nedávno jsem mluvil s jednou starší paní, která tady žije, a ta mi říkala: Vy tomu určitě musíte rozumět, já mám dva syny. Půjdou na vojnu, nebo nepůjdou? Tím chci říct, že autentičnost této obavy je veliká. I když nedojde k válce, a já doufám, že nedojde, tak cena za to, co se dnes děje na Ukrajině, bude veliká,“ dodává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…