Babišovi pomalu klesají, zatímco Úsvitu a komunistům ne. Řeč je o nových preferencích

17.12.2015 10:46

Pokud by se volby do Poslanecké sněmovny konaly nyní, uspělo by s velkou pravděpodobností až sedm politických subjektů. Největší podpoře voličů se v prosinci těší hnutí ANO 2011. Od vítěze voleb v roce 2013, ČSSD, ho v současné době dělí více než pět procentních bodů, rozdíl se však zmenšuje. Posílil Úsvit – Národní koalice, který získal shodnou podporu jako KDU-ČSL a těsně by zasedl ve sněmovně, uvedla agentura Phoenix.

Babišovi pomalu klesají, zatímco Úsvitu a komunistům ne. Řeč je o nových preferencích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš v pořadu OVM

Pětiprocentní hranici, nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny, by v závěru roku 2015 pravděpodobně překročilo hned sedm politických stran a hnutí, kdy se KDU-ČSL a Úsvit – Národní koalice ocitají shodně na samé hraně volební hranice nutné pro vstup do dolní komory Parlamentu. Zároveň by se celkové pořadí politických formací oproti posledním sněmovním volbám významně změnilo.

  • celý průzkum ZDE

Aktuální měření bylo provedeno na vzorku 1015 respondentů ve dnech 30.11. - 13. 12. 2015.

Nejlepší změřený výsledek má hnutí ANO 2011, a to 24,3 procenta (ve volbách 2013 získalo 18,65 procenta). Oproti listopadovému měření došlo k mírnému poklesu obliby hnutí Andreje Babiše. Druhého nejlepšího výsledku dosáhla strana premiéra Bohuslava Sobotky, ČSSD. V tuto chvíli by ji volilo 18,5 procenta respondentů. V porovnání s předchozím výzkumem jí podpora mírně narostla.

Největší ztrátu zaznamenalo hnutí ANO

Bronzovou příčku v preferencích si nadále udržuje ODS se zjištěným ziskem 10,4 procenta (v roce 2013 získala 7,72 procenta). Čtvrté místo obsadila a občanské demokraty dotahuje KSČM s naměřenými 10,3 procenty (v roce 2013 to bylo 14,91 procenta). Na páté místo v prosincových preferencích se dostala TOP 09. Pokud by však kandidovala samostatně bez svého dlouhodobého volebního partnera, hnutí Starostové a nezávislí (STAN), dosáhla by aktuálně 6,5 procentní podpory (v roce 2013 to bylo 11,99 procenta). Její podpora zůstává stabilní, nehledě na nástup nového vedení.

Na opačném pólu popularity se pohybují Svobodní nebo Piráti. Jejich preference stěží dosahují dvou procent. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…