Babišovi poslanci dnes předstoupili před novináře a ti se nestačili divit

11.12.2015 9:59

Originálním způsobem se rozhodli protestovat poslanci hnutí ANO proti tomu, aby dnešní projednávání zákona o zavedení elektronické evidence tržeb (EET) za pomoci obstrukcí zablokovala pravicová opozice. Na tiskovou konferenci před začátkem jednání poslanců přišli oděni do speciálních triček.

Babišovi poslanci dnes předstoupili před novináře a ti se nestačili divit
Foto: Daniela Černá
Popisek: Šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek zmínil, že chce více poslaneckých kanceláří v Olomouckém kraji za méně peněz

Tak například předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek byl v modrém tričku s červeným kruhem a s bílým nápisem „Kalousku, nezdržuj“, podobná trička měli i někteří další Babišovi poslanci. Jiní měli zase modrá trička s bílým kruhem a s červeným nápisem „Nechte nás makat“. Jiní měli obdobně graficky vyvedená trika s nápisem „Stop obstrukcím!“

Hodina nicnedělání Sněmovny stojí daňové poplatníky půl milionu

Faltýnek na setkání s novináři prohlásil, že klub ANO chce dnes diskutovat o elektronické evidenci tržeb ve třetím čtení odborně. „Chceme z tohoto místa poprosit všechny naše kolegy ve Sněmovně, abychom tu možnost dneska měli. Abychom se vyhnuli obstrukcím, abychom se vyhnuli zbytečně promluveným hodinám, naše daňové poplatníky stojí jedna hodina nicnedělání Sněmovny půl milionu korun,“ upozornil Faltýnek. A připomněl, že k zákonu o EET už poslanci diskutovali patnáct hodin čistého času.

Faltýnek se po krátkém proslovu omluvil s tím, že jde na schůzi vedení Sněmovny, které bude hledat mechanismus, jak obstrukcím zabránit.

Dvouhodinové přestávky na jednání klubů budou možná omezeny

Faltýnkův stranický kolega, poslanec Jan Volný, poukázal na to, že většina evropských států už má elektronický systém evidence tržeb zavedený. „A ostatní státy tuto evidenci intenzivně připravují. Evidence tržeb především narovnává podnikatelské prostředí a navíc zajistí výběr stanovených daní i od firem, které se snaží těmto daním uniknout. Zavedením EET navíc stát získá desítky miliard korun do státního rozpočtu. Tyto desítky miliard pak může použít mimo jiné na podporu školství, zdravotnictví, zkvalitnění bezpečnosti nebo na splátku státního dluhu. … Není přece možné, aby hrstka poslanců, tedy významná menšina, ovlivňovala přijetí tak důležitého zákona, jako je tento,“ podotkl Volný.

Na novinářský dotaz pak uvedl, že poslanci koalice se budou obstrukcím bránit všemi prostředky, které jim umožňuje jednací řád Sněmovny. „Jednací řád nám umožňuje omezit vystoupení jednotlivých poslanců na dvakrát deset minut v průběhu jedné schůze. Samozřejmě budeme řešit i dlouhé dvouhodinové přestávky, protože ty nejsou nikde uvedené v jednacím řádu. Je to pouze konsensus. Pokud by to mělo vést k nepříjemné a naprosto zbytečné obstrukci, možná přistoupíme i k tomu,“ naznačil Volný, jak chtějí koaliční poslanci čelit obstrukcím poslanců TOP 09 a ODS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…