Babišovi se líbí návrh Ministerstva práce a sociálních věcí. Důchodcům se zvednou penze

07.04.2014 17:51

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) podpořil návrh ministryně práce Michaely Marksové-Tominové (ČSSD) na vyšší valorizaci penzí. Babiš v pondělí novinářům řekl, že valorizaci už zapracoval do návrhu rozpočtu na příští rok. Navýšením penzí se bude ve středu zabývat vláda. Podle návrhu Ministerstva práce a sociálních věcí by důchodci v Česku mohli v příštích letech dostávat přidáno víc, než nařizuje zákon. V průměru by dostali přidáno asi 205 korun. Letos od ledna valorizace činila průměrně 45 korun, loni 137 korun.

Babišovi se líbí návrh Ministerstva práce a sociálních věcí. Důchodcům se zvednou penze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

„Podle pravidel valorizace důchodů to vychází na asi 150 korun, paní ministryně navrhuje zhruba 200 korun. Tuhle částku jsme zapracovali do návrhu rozpočtu a počítáme s ní, protože si myslíme, že v tomto případě je to průhledné a dostanou to důchodci," řekl Babiš s odkazem na financování zdravotnictví, které považuje za neprůhledné.

Model, který počítá se statistickými údaji, je více transparentní, tvrdí ministerstvo o valorizacích

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) minulý týden řekl, že návrh je v souladu s koaliční smlouvou a ČSSD jej podporuje.

Babiš ale nesouhlasí s tím, aby valorizaci případně stanovoval kabinet. „Já si nemyslím, že by vláda měla rozhodovat. Mělo by to zůstat podle starých pravidel," poznamenal Babiš. Ministerstvo financí už dříve uvedlo, že nynější model, který počítá se statistickými údaji, je transparentnější. Pevné schéma navíc podle Ministerstva financí „eliminuje vliv volebního cyklu", tedy vyšší přidávání před volbami.

Podle podkladů k zákonu bude letos nejspíš inflace nízká a citelně neporostou ani reálné mzdy, penze by se tak nemusely příliš zvednout. Resort práce proto navrhuje zvýšit od ledna důchody o 1,8 procenta, tedy v průměru asi o 205 korun. Zamýšlené přidávání by vyšlo asi na 7,1 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…