Babišovi se v USA dostane vřelého přijetí, je to pro ně perspektivní politik. Zkušený velvyslanec osvětlil zákulisí ministrovy cesty

13.04.2015 20:12

Americká diplomacie vyhodnotila Andreje Babiše jako perspektivního českého politika. Tak vysvětloval bývalý velvyslanec ČR v USA Petr Kolář skutečnost, že během nadcházející cesty ministra financí do Spojených států se mu dostane poměrně vřelého přijetí.

Babišovi se v USA dostane vřelého přijetí, je to pro ně perspektivní politik. Zkušený velvyslanec osvětlil zákulisí ministrovy cesty
Foto: MZV
Popisek: Diplomat Petr Kolář

„Americká diplomacie vyhodnocuje, kdo jsou perspektivní politici a kdo má reálný vliv, proto do něj svým způsobem investují,“ přiznal Kolář, který byl hostem dnešního vydání pořadu Interview ČT 24.

To, že Američané chystali Zemanovi drsnou diplomatickou odpověď, se vyloučit nedá

Vyjádřil se i k informacím časopisu Respekt, podle něhož Američané kvůli jejich nesouhlasu se záměrem českého prezidenta zúčastnit se v Moskvě vojenské přehlídky připravovali „drsnou diplomatickou odpověď“. Ta měla spočívat v tom, že by v březnu, v době, kdy Zeman pobýval v USA, přijel do Česka na několik hodin americký ministr zahraničí, aby se zde s některými českými politiky setkal. „Myslím, že by to bylo nad rámec toho, co diplomacie mezi dvěma zeměmi dělá, ale vyloučit se to nedá,“ okomentoval Kolář informace zmíněného týdeníku.

Šance Clintonové na zvolení jsou vysoké

Diskutovalo se i o oznámené kandidatuře bývalé první dámy USA Hillary Clintonové na funkci amerického prezidenta. Kolář přiznal, že její kandidaturu očekával, protože „její ambice byly vždy celkem transparentní“.

Její šance na zvolení jsou prý celkem vysoké. „Určitě to není dáma, která by byla oproti mužským protějškům handicapována tím, že je ženou,“ poznamenal bývalý diplomat. Ovšem na druhou stranu Clintonová nemá tak velké charisma, kterým oplývá její manžel. Prý „ten, když vstoupil do místnosti plné lidí, všichni věděli, že je tam“. Na druhou stranu Clintonová určité charisma přece jen má. „Pokud do toho dá více emocí, čehož bude, myslím, schopna, tak má šanci,“ poznamenal Kolář.

Americkým republikánům v klání o prezidentský post podle Koláře chybí výrazná osobnost, která by dokázala být Clintonové významným soupeřem. Na otázku moderátorky, zda by jím mohl být Jeff Bush, Kolář odpověděl, že ten je handicapován „stejně nebo více než Clintonová“.

Za konflikty na Ukrajině a s Islámským státem si Obama může sám

Konflikty probíhající na Ukrajině, ale i na Blízkém východě, kde je problémem Islámský stát, jsou podle Koláře výsledkem Obamovy politiky. „Zkoušel z počátku navodit jinou atmosféru ve vzájemných vztazích. Ti na druhé straně si to bohužel vyhodnotili jako slabost USA a jako upadající zájem o to, aby hrály zásadní roli ve světě,“ domnívá se. Podle něj se ale USA nemohou své vůdčí role vzdát, protože jinak by byl oslaben liberálně demokratický svět.

Nyní prý ale i díky ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi došlo v Americe k probrání ze snu, že lze provést reset ve vzájemných vztazích.

Ohledně stále častějších incidentů mezi letouny ruské armády a armád NATO Kolář poznamenal, že z tohoto „poměřování sil“ zřejmě nevznikne válka mezi Ruskem a Západem. Nicméně válka, a to psychologická a propagandistická, už probíhá.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…