Babišovi to zvadlo. Hamáček, Filip a Bělobrádek nad dírou. Z ní už kouká Pospíšil a Gazdík... První výsledky preferencí od místních voleb

19.10.2018 9:16

Rok po sněmovních volbách se největší podpoře voličů těší hnutí ANO 2011. Hlavními vyzyvateli uskupení Andreje Babiše se stávají ODS a Piráti. Ve Sněmovně by zasedlo o dva subjekty méně, když se pod nutnou pětiprocentní volební hranicí ocitly TOP 09 a hnutí STAN. Blízko samotné hranici vstupu do dolní komory jsou hned tři strany – KDU-ČSL, ČSSD a KSČM. To jsou data, která ke konci října přinesla agentura Phoenix research Jana Kubáčka. Jde o vůbec první výsledky síly subjektů po volbách do místních zastupitelstev.

Babišovi to zvadlo. Hamáček, Filip a Bělobrádek nad dírou. Z ní už kouká Pospíšil a Gazdík... První výsledky preferencí od místních voleb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Jan Hamáček

Anketa

Který prezident podle vás udělal pro naši zemi nejvíce?

hlasovalo: 17895 lidí
Nejlepší změřený výsledek má hnutí ANO 2011, a to 24,5 procenta (pro srovnání – ve volbách 2018 získalo 29,64 procenta). S odstupem druhé nejvyšší vyjádřené podpory dosáhla ODS. V tuto chvíli by ji volilo 15 procent respondentů (ve volebním roce 2018 od voličů měla 11,32 procenta hlasů). Bronzovou příčku v říjnových preferencích obsadili Piráti se 13,8 procenty deklarované podpory (v roce 2018 to bylo 10,79 procenta).

S výrazným odstupem se jako čtvrtá umístila politická formace Tomia Okamury – Svoboda a přímá demokracie (SPD) se 7,2 procenta (ve volebním roce 2018 získala 10,64 procenta).

Následuje KDU-ČSL se zjištěným ziskem 5,3 procenta (v roce 2018 získala 5,8 procenta). Skupinu subjektů s naměřenou šancí na zisk sněmovních mandátů uzavírá ČSSD a KSČM. Oběma zmíněným formacím v říjnu vyjádřilo sympatie shodně 5,2 procenta potencionálních voličů (pro srovnání: před rokem sociální demokraté obdrželi od voličů 7,27 procenta hlasů a komunisté pak 7,76 procenta podpory).

U dalších stran je aktuální šance na zisk sněmovních mandátů hypotetická, ne však vyloučená. Nejblíže Poslanecké sněmovně jsou Starostové a nezávislí (STAN) s aktuálně naměřenými 4,1 procenta preferencí (v roce 2018 to bylo 5,18 procenta). Následuje s mírným odstupem TOP 09 s 3,1 procenta deklarované podpory u potenciálních voličů (v roce 2018 to bylo 5,31 procenta).

Z aktuálního výzkumu rovněž vyplývá, že voleb do Poslanecké sněmovny by se rok po posledních sněmovních volbách zúčastnilo 53 procent oprávněných voličů. Účast u voleb v roce 2017 byla 60,84 procenta. Za zmínku rovněž stojí 7,2 procenta respondentů, kteří se nedokážou rozhodnout, komu by dali svůj hlas, a zvolili si raději odpověď „nevím“.

Aktuální šetření preferencí bylo provedeno na vzorku 1062 respondentů ve dnech 1. 10. až 18. 10. 2018.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…