Babišovi voliči jsou jako hloupá zvířátka, píše herec pro Reflex. U voleb by prý měli prokazovat, že vůbec umí číst

24.06.2019 22:52

Hlavním problémem současného chování Andreje Babiše je podle herce a režiséra Vladimíra Mertlíka fakt, že se snaží řídit stát jako firmu. Mertlík to píše ve svém komentáři v časopisu Reflex. Babišova slova o tom, že nikdy neodstoupí, jsou toho výsledkem; v opačném případě by totiž musel uznat, že jeho strategie o řízení státu je mylná. Mertlík navíc nazval Babišovy voliče jako hloupá zvířátka, která by u voleb měla prokazovat svou gramotnost.

Babišovi voliči jsou jako hloupá zvířátka, píše herec pro Reflex. U voleb by prý měli prokazovat, že vůbec umí číst
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace za nezávislost justice a lepší vládu, kterou pořádá iniciativa Milion chvilek pro demokracii

Nefunkčnost strategie řídit stát jako firmu ukazuje Mertlík právě na probíhajících demonstracích. „Řízení firmy direktivním rozhodnutím funguje na principu ‚já to platím – tedy rozhoduji‘! Taková vlastnická diktatura je přirozená, neboť následky vždy nese majitel,“ popisuje situaci v jakékoliv firmě Mertlík s tím, že zaměstnanci firmy při problémech mohou zaměstnání změnit.

„To však není případ státu, kde ten, kdo jej řídí, nenakládá s vlastními, ale jemu jen svěřenými prostředky a občané nemají v případě insolvence špatně řízeného státu/firmy kam odejít,“ pokračuje ve své tezi Mertlík. „Proto mají občané/vkladatelé právo na protest proti krokům jimi voleného manažera firmy/státu a jím dosazeného vedení,“ vysvětluje Mertlík, že možnost demonstrovat je základním principem demokratického vedení státu.

Babišovy voliče pak Merlík přirovnává k hloupým závislým zvířatům. „Smutné je, pokud jim ke spokojenosti stačí pravidelný přísun granulí (příspěvků a přídavků) do misky, aniž by se zajímali, zda zbývá na potom, či odkud na to páníček bere. V tom případě se degradují na hloupé závislé zvířátko,“ nebere se servítky Mertlík.

„Omylem je tvrzení, že požadovat změnu smějí občané/zaměstnanci jen u voleb, valné hromady země/firmy,“ pokračuje Mertlík a dodává, že společnost nerozdělují demonstranti, nýbrž politici jako Babiš nebo prezident Zeman, kteří hovoří o „pražské kavárně“. „Letná definitivně ukázala, že hranice nevede mezi městem a venkovem, ale jako vždy mezi těmi, kteří se zajímají a čtou, a těmi, kteří čtou jen slevové letáky, zkrátka mezi chytrými a těmi druhými, bez ohledu na to, kde žijí,“ vyostřuje svůj komentář Mertlík s tím, že by se možná měla v budoucnu u voleb prokazovat gramotnost.

„Rozhodně nelze spoléhat na to, že pravda zvítězí! Pravda v bitvách o existenci vítězí i prohrává, ale někdy už samotný boj je vítězstvím,“ snaží se závěrem povzbudit demonstranty do dalších akcí Mertlík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…