Babišovo ANO volili lidé napříč populací, také hodně dřívějších nevoličů

03.11.2013 18:26

Hnutí ANO 2011 volili lidé napříč populací bez konkrétního zařazení, navíc i řada dřívějších nevoličů. Ukázal to průzkum agentur STEM/MARK a Median, který vypracovaly pro Českou televizi.

Babišovo ANO volili lidé napříč populací, také hodně dřívějších nevoličů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Hnutí ANO podnikatele Andreje Babiše podle agentur získávalo hlasy rovnoměrně ze všech kategorií věkových, vzdělanostních či příjmových a často přebíralo voliče ČSSD, ODS i TOP 09.

Podle sociologa a analytika Medianu Daniela Prokopa ANO třeba oproti kampani Věcí veřejných před minulými volbami nezdůrazňovalo zkorumpovanost politiků, ale spíše neakceschopnost. "Kampaň se navíc trefila do období, kdy trpí tradiční strany ODS a ČSSD velkou vnitřní rozhádaností. ODS se vlastně v létě úplně rozpadla a ČSSD pro změnu trpěla sporem dvou křídel," uvedl.

Navíc ale podle něj hlasovali pro ANO i mnozí z lidí, kteří minule při sněmovních volbách k urnám nešli. Tvořili asi 30 procent voličů ANO. "Oni (ANO 2011) dokázali přitáhnout k volbám nové lidi. To stojí zčásti za jejich úspěchem," uvedl Prokop.

Při rozdělení podle věku volili například lidé starší 60 let s podílem 27 procent nejčastěji ČSSD, kdežto u mladých lidí do 29 let sociální demokraté získali jen devět procent hlasů. Naproti tomu Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury měl největší podíl hlasů u mladých voličů, a to 11 procent, kdežto u nejstarší skupiny jen pět procent. KSČM u nejstarších voličů měla 20 procent, kdežto mezi nejmladšími jen pět procent.

ANO mělo hlasy rozložené rovnoměrněji. Nejvíc vedlo u nejmladších voličů. Ve věkové skupině do 29 let získalo největší podíl hlasů ze všech stran, a to 24 procent. Ale obdobný, jen o několik procentních bodů menší podíl mělo hnutí i ve skupinách mezi 30 a 44 lety a mezi 45 a 59 lety věku. U nejstarších získalo 16 procent hlasů.

Hnutí ANO 2011 podle Prokopa odebralo třeba u nejmladší generace voliče TOP 09 a ODS. "ODS volili starší lidé, ti, co ji volili neustále od 90. let. ČSSD si udržela podporu lidí nad 60 let, ale hodně ztratila ve střední generaci 35 až 60 let. Něco podobného se jí stalo v roce 2010. Ztrácí volnější nezakotvené voliče, kteří chtějí slyšet jasná témata a řešení a chtějí výrazné osobnosti," míní analytik.

Také v rozdělení podle vzdělání mělo ANO vyrovnanou podporu, ve většině skupin kolem pětiny voličů. ČSSD a KSČM volili nejvíce lidé se základním vzděláním, u nichž získaly obě strany zhruba po čtvrtině ze všech hlasů. Naproti tomu strany TOP 09 nebo KDU-ČSL měly největší podíl voličů mezi vysokoškoláky. Nejvíc vysokoškolsky vzdělaných, 21 procent, si vybralo TOP 09, zhruba desetina volila lidovce.

Ze všech stran mělo ANO nejvíce voličů mezi podnikateli

Z hlediska pracovního postavení už byla podpora ANO 2011 méně vyrovnaná. Největší podíl voličů mělo hnutí mezi podnikateli, u nichž také získalo nejvíce hlasů ze všech stran, a to 27 procent. U důchodců a nezaměstnaných a skupiny studentů mělo hnutí zhruba po 15 procentech příznivců. ČSSD jednoznačně vedla ve skupině důchodců a nezaměstnaných s 27 procenty. U zaměstnanců získali sociální demokraté pětinu hlasů stejně jako ANO, žádná jiná strana nebyla v této skupině úspěšnější.

Mezi příjmovými skupinami voličů se hlasy pro ANO opět rovnoměrně rozdělily, získalo zhruba po pětině v každé kategorii. U lidí s příjmem nad 20.000 korun získaly nejvíce hlasů shodně ANO a TOP 09, a to 20 procent. Ve skupinách s příjmem mezi 15 až 20 tisíci a pod 15 tisíc vedlo ANO s 23 a 21 procenty hlasů, druhá ČSSD získala 19 a 20 procent hlasů. "ČSSD ztratila důvěru mezi nezaměstnanými a nízkopříjmovými pracovníky, kteří se přesunuli částečně ke KSČM a částečně ke hnutí ANO," uvedl Prokop. U lidí s vyšším příjmem podle něj ANO zase přebíralo voliče ODS. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…