Babišovo hnutí chce ve volbách připravit Haška o post hejtmana. Ten mezitím sepsal seznam hříchů

22.07.2015 20:32

Po úspěšných parlamentních, senátních i obecních volbách se hnutí ANO připravuje na boj o kraje. Místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek věří, že ANO má šanci připravit o post třeba jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD), který zároveň vede Asociaci krajů ČR. Hašek vzkázal, že se na souboj těší, byť si je vědom toho, že to bude těžké vzhledem k ekonomické a mediální moci Andreje Babiše.

Babišovo hnutí chce ve volbách připravit Haška o post hejtmana. Ten mezitím sepsal seznam hříchů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek

„Nechci privatizaci krajských nemocnic, jak naznačil o budoucnosti českého veřejného zdravotnictví šéf Babišova privatizačního fondu Janov. Po tom, co předvádí ANO v Brně (kauza zastavení prodeje nájemních bytu, omluvy za odsun Němců po válce, fakticky připravený dar 50 milionů korun soukromé firmě Automotodrom Brno na GP, oznámení o tom, že Brno přijme imigranty bez znalosti jakýchkoli podrobností bezpečnostního charakteru atd.), je pro mne výzvou kandidovat v krajských volbách v roce 2016 a porazit na jižní Moravě Agrofert, byť si uvědomuji, jak těžký a nerovný to bude souboj s ohledem na mediální, ekonomické a jiné možnosti Andreje Babiše," napsal hejtman Hašek na sociální síti Facebook.

V poslední době mělo hnutí ANO v několika regionech problémy, které skončily vyloučením rebelujících členů. Podobným situacím chce ANO předejít důkladnějším výběrem kandidátů.

"Popularita pana Haška je spíše mediální záležitost a pro naše hnutí je to velká výzva, porazit šéfa hejtmanů," napsal ČTK Faltýnek, který se jako první místopředseda podílí na přípravě krajských a senátních voleb 2016. "Stejně jako se nám povedlo najít skvělého primátora Brna, kde měl neotřesitelný post pan (Roman) Onderka z ČSSD, najdeme i skvělé jméno na post jihomoravského hejtmana," připomněl Faltýnek úspěch ANO v loňských komunálních volbách.

Kompletní seznam kandidátů na hejtmany by měl být hotový před koncem letošního roku

Koho hnutí ANO proti Haškovi postaví, zatím není jisté. Deník Právo na konci května informoval, že Babiš chtěl do čela jihomoravské kandidátky majitele Student Agency Radima Jančuru. Ten mu ale dal košem. V médiích se objevila i další jména úspěšných podnikatelů, které Babiš údajně oslovil. Na jihočeské hejtmanství lákal majitele Koh-i-nooru Vlastislava Břízu. Královéhradecký kraj nabízel majiteli Juty Jiřímu Hlavatému. Ten už byl za ANO zvolen do Senátu. Podle Faltýnka jde ve všech případech o spekulace.

Kompletní seznam kandidátů na hejtmany by měl být hotový před koncem letošního roku. Víc Faltýnek prozradit nechtěl. Členská průkazka hnutí podle něj podmínkou není. Jak je u ANO zvykem, své lidi vybírá i mimo politiku.

Sázka na nepolitiky přinesla hnutí sympatie voličů, ale vymstila se na komunální úrovni. Projevilo se to krachem koalic na několika radnicích. Na začátku července republikové předsednictvo vyloučilo z hnutí tři českobudějovické zastupitele, kteří se podíleli na odvolání vlastního primátora Jiřího Svobody. Na konci června předsednictvo dokonce zrušilo celou místní organizaci v Ústí na Labem. Část tamních zastupitelů ANO totiž ve spolupráci s opozicí odvolala vedení města složené z jejich stranických kolegů. Předseda Babiš to nazval "ukázkovým pučem". Problémy byly také ve Frýdku Místku, Semilech nebo v České Lípě.

Jaké jsou šance ANO?

Podle Faltýnka je jednou z příčin nulová zkušenost zastupitelů s politikou. Našel ale i jiné důvody. "Lidé jsou různí, někteří mají vyšší ambice, než jim jejich intelekt a zkušenosti dovolují," řekl na adresu regionálních rebelů. Podobným excesům se chce ANO v krajských volbách vyhnout tím, že své kandidáty lépe prověří. "Budeme se tomu samozřejmě snažit předejít, hodně dáme na doporučení lídrů a krajských organizací," popsal Faltýnek, co bude při výběru důležité. Výsledky ANO v jednotlivých krajích místopředseda a dlouholetý spolupracovník Andreje Babiše nechtěl odhadovat.

Krajské volby se budou konat společně s volbami do třetiny Senátu na podzim příštího roku. V těch posledních výrazně uspěla ČSSD. Sociální demokraté vyhráli v devíti krajích.

Hejtman Hašek doslova napsal na Facebooku:

Těším se na volební souboj o Jihomoravský kraj a jeho charakter po krajských volbách. Já si přeji silný, sebevědomý, demokratický kraj nikoliv další divizi Agrofertu, jejíž šéf si bude jezdit pro pokyny na Čapí hnízdo. Nechci privatizaci krajských nemocnic, jak naznačil o budoucnosti českého veřejného zdravotnictví šéf Babišova privatizačního fondu Janov. Po tom, co předvádí ANO v Brně (kauza zastavení prodeje nájemních bytu, omluvy za odsun Němců po válce, fakticky připravený dar 50 milionů korun soukromé firmě Automotodrom Brno na GP, oznámení o tom, že Brno přijme imigranty bez znalosti jakýchkoli podrobností bezpečnostního charakteru atd.). Je pro mne vyzvou kandidovat v krajských volbách v roce 2016 a porazit na jižní Moravě Agrofert, byť si uvědomuji, jak těžký a nerovný to bude souboj s ohledem na mediální, ekonomické a jiné možnosti Andreje Babiše.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…