Babišovo ministerstvo očekává růst ekonomiky o 1,7 procenta

11.04.2014 17:18

Ministerstvo financí v nové prognóze zlepšilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 1,7 procenta z lednových 1,4 procenta. Pro rok 2015 nadále počítá s růstem dvě procenta. Úřad o tom dnes informoval v tiskové zprávě.

Babišovo ministerstvo očekává růst ekonomiky o 1,7 procenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Padesátikorunová mince

„V tomto i příštím roce by k růstu ekonomiky měly všechny výdajové složky přispívat kladně, přičemž růst by zhruba ze dvou třetin měl být dán domácí poptávkou a z jedné třetiny saldem zahraničního obchodu," uvedlo MF.

Deficit veřejných financí bude kolem 1,8 procenta HDP

I přes oslabení koruny vlivem devizových intervencí ČNB by se rok 2014 měl podle MF vyznačovat velmi nízkou inflací. Tu úřad očekává letos na jednom procentu a příští rok její nárůst na 2,3 procenta. Pro letošek tak úřad odhad zachoval, pro příští rok jej snížil z 2,4 procenta.

Ministerstvo rovněž uvedlo, že i přes expanzivní rozpočtovou politiku očekává letos deficit veřejných financí kolem 1,8 procenta HDP. Loni byl 1,44 procenta. Česko by tak mělo dodržet tříprocentní limit pro deficit.

Odhady o růstu se různí

V roce 2016 by ekonomika podle odhadů MF měla růst o 2,2 procenta a v roce 2017 o 2,5 procenta.

Česká národní banka podle únorové prognózy čeká letos růst HDP o 2,2 procenta a příští rok o 2,8 procenta. Podle Evropské komise by měl letos HDP vzrůst o 1,8 procenta, v příštím roce o 2,2 procenta. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) očekává letos růst tuzemské ekonomiky o 1,1 procenta a v příštím roce o 2,3 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…