Babišovo pichlavé hnízdo. Historie jednoho projektu, který může přijít ministra draho

14.01.2016 11:11

Čapí hnízdo, farma ministra financí Andreje Babiše (ANO), je poslední dobou v hledáčku kriminalistů. A to kvůli financování. Otázkou totiž je, zda by Babišovy firmy měly nárok na 50milionovou dotaci, kdyby v době jejího podání byly známy všechny okolnosti. Případu se věnuje server HlídacíPes.org.

Babišovo pichlavé hnízdo. Historie jednoho projektu, který může přijít ministra draho
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Před dvěma lety sice Babiš tvrdil, že vůbec neví, komu Čapí hnízdo patří, v dokumentu režiséra Víta Klusáka Matrix AB, který byl odvysílán loni, však sdělil, že šlo o jeho nápad. 

Majitelé v době stavby, na kterou Babiš půjčil přes 400 milionů, byli ukryti za anonymní akcie. Klíčovou roli v tom sehrály dvě firmy z Babišova impéria, Imoba a Synbiol, rozklíčovává pozadí stavby server. 

Agro ZZN Pelhřimov, tak zněl původní název dceřinné společnosti Agrofertu, jež vznikla v roce 2007 a v únoru 2008 se přeměnila na akciovou společnost Farma Čapí Hnízdo s anonymními majiteli. Ta pak také získala onu vysokou dotaci.

„Nebýt popisované administrativní kličky, neměla by Farma Čapí hnízdo na dotaci nárok – nesplňovala definici malé a střední firmy. Toho – a skutečnosti, že by dotaci neměla dostat ani po oddělení Agrofertu, protože byla předtím dva roky jeho součástí, což je v rozporu s dotačními pravidly – si povšiml anonymní oznamovatel a dal věc policii,“ konstatuje HlídacíPes.org. Případem se nyní zabývá pražská hospodářská kriminálka.

„Na skrytých akciích byl resort uveden do provozu. Stalo se tak v roce 2010, teprve za další čtyři roky se ‚objevil‘ majitel. 24. dubna 2014 se k vlastnictví všech akcií přihlásila společnost Imoba, dceřiná společnost SynBiolu, který patří Babišovi,“ konstatuje také server. A není to jediná spojka s Babišem – již v roce 2011 média psala o tom, že pozemky pod Čapím hnízdem patří Imobě a že Agrofert ručí za úvěr 350 milionů od banky HSBC. 

Babiš však dlouhodobě vinu odmítá. Tvrdí, že všechno proběhlo podle pravidel.

Původní text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…